ТОП-9 найкращих курортів Болгарії у 2024 році

Розвинена курортна інфраструктура, смачна їжа, м’який клімат, просторі пляжі та чисте тепле море, а також здравниці з санаторіями та СПА-салонами. Це далеко не все про курорти Болгарії. Однак навіть така інформація напевне виявиться корисною тим, хто хоче побувати в цій гостинній країні на південному сході Європи. Загальна довжина берегової смуги становить понад 130 км — тут можна знайти готелі та розваги на будь-який смак. Для всіх, хто хоче цікаво провести час, чудово відпочити та ефективно оздоровитись у 2024 році — цей огляд курортів Болгарії.

Міста Болгарії біля моря: рейтинг морських курортів

Невелика країна на Балканському півострові є дуже популярною серед туристів. Міста Болгарії біля моря приваблюють розвиненою інфраструктурою. Тут створені всі умови для повноцінного пляжного відпочинку, можна знайти розваги на будь-який смак. Теплий м’який морський клімат без екстремально високих температур (липень-серпень — зазвичай +30-33 ° C) забезпечить відпочинок тілу, а яскраві враження та цікаві екскурсії стануть насолодою для душі.

Насамперед туристам хочеться дізнатися, яке море в Болгарії, і як дістатися туди з України. Розберемося з кожним із них за порядком.

Береги Болгарії омиваються Чорним морем. Вибирати відповідний курорт потрібно з урахуванням компанії, яка відправляється відпочивати. У Болгарії є як давно відомі, добре розкручені туристичні селища, так і зовсім молоді, але не менш цікаві та мальовничі місця. Важлива перевага останніх — можливість бюджетно відпочити всією родиною чи гамірною компанією.

Вибираючи найкращі місця відпочинку в Болгарії, не менш важливо зрозуміти, як з комфортом дістатися популярних європейських курортів. Це нескладно. Чудова альтернатива — відвідати сайт Rubikon. На платформі великий вибір маршрутів, серед яких можна вибрати найкращий. Форма замовлення квитків проста й зручна. Забронювати їх можна без попередньої оплати. Розрахунки здійснюються з водієм перед відправленням.

Що дуже цікаво: Болгарія виробляє 80% світового об’єму трояндової олії. Саме тому в країні на Балканах є райське місце. Долина троянд у Казанлику величезна територія завдовжки до 30 км. Це неймовірне видовище, яке варто побачити кожному туристові. Тут розкинулися лани олійних троянд. 

Найкращі курорти Болгарії для молоді

Активний відпочинок — це чудова можливість не тільки купатися, але й дивитися видатні пам’ятки, їздити на екскурсії, а вечорами весело проводити час у клубах і дискотеках. Найкраще рішення для молоді — такі курорти, як:

  • Сонячний берег. Розташований у південній частині країни. Вважається універсальним і завжди потрапляє до ТОП курортів Болгарії. Вдень це ідеальна зона сімейного відпочинку. Курорт розташований осторонь великих транспортних магістралей. Тут довгий пляж і пологий вхід у море. На березі багато дитячих майданчиків, міні-басейнів та інших розваг для найменшеньких. Вночі Сонячний берег не завмирає. Містечко сильно змінюється — починається час дискотек, нічних клубів і барів.
  • Золоті піски. Ще один універсальний курорт, але розташований у південній частині країни. Золоті піски також регулярно потрапляють у ТОП, а також належать до категорії «найкращі курорти Болгарії для молоді». Інфраструктура у північній частині країни почала оновлюватися в першу чергу. Тут з’явилися готелі 4-5 зірок, які охоче обирають заможні туристи та любителі лінивого відпочинку формату «все включено». Проте Золотим піскам часто віддає перевагу молодь. Саме тут розташований найкращий пляж чорноморського узбережжя. Його довжина — 3,5 км, а ширина подекуди сягає 100 м. У курортній зоні є готелі на будь-який смак і бюджет. Численні ресторани, дискотеки та аквапарк не дадуть нудьгувати активній молоді.
  • Бургас. Чорноморський курорт, де є все для гарного відпочинку. Пляжі, лагідне море, цікаві пам’ятки, а також кафе, бари та нічні клуби. Тут доволі галасливо, тому сімейні пари похилого віку та люди з дітьми не приїжджають до Бургаса, а от молодь охоче обирає популярний європейський курорт, вирішуючи, де краще відпочити в Болгарії.

Це дуже цікаво: Несебр найстаріше місто Європи, яке перебуває під захистом ЮНЕСКО. Розташоване за кілька кілометрів від Сонячного берега. Кілька століть тому більшість міста зникла під водами Чорного моря. Вціліли лише храми, які розташовувалися на пагорбах. Стародавню частину міста можна побачити за хорошої погоди й сьогодні, якщо вирушити на прогулянку у відкрите море або зануритися з аквалангом. Несебр складно віднести до категорії «найпопулярніші курорти Болгарії», але це одне з найкращих місць для створення незвичайної фотосесії.

Де краще відпочити у Болгарії з дітьми

Широкі піщані пляжі та пологий вхід у воду. Завдяки цим особливостям курорти Сонячний берег та Албена дуже популярні серед відпочиваючих із дітьми. Дітям різного віку, а також їхнім батькам, бабусям і дідусям обов’язково знайдеться розвага. Можна грати в теніс, кататися на водних лижах, поїхати на морську прогулянку. Чудова ідея — відвідати такі прекрасні пам’ятки, як монастир Аладжа, Рильські озера або Долина троянд.

Може виникнути логічне питання — де краще відпочити в Болгарії з дітьми, адже курортів дуже багато, і кожен має специфічні особливості. Хорошим варіантом стануть універсальні Сонячний берег чи Золоті піски. Однак вони ідеальні для дітей шкільного віку та підлітків.

Сім’ям же з малюками досвідчені туристи рекомендують:

  • Албена. Якщо виникає питання, де краще відпочивати у Болгарії з дітьми, саме це місто стає безпрограшним варіантом. Курорт розташований за 20 км від Золотих Пісків. В Албені чудовий пляж з дрібного світлого піску завдовжки 5 км, ширина якого місцями досягає 150 м. Чудове чисте море з довгим мілководдям — цілком безпечна зона для відпочинку найменшеньких туристів. Пляжі чудово обладнані, інфраструктура добре розвинена, а в готелях обслуговуючий персонал пропонує розширений сервіс і спеціальне дитяче меню. Албена межує із природним заповідником Балата. Близькість території, засадженої сосново-ясеновими лісами, створює особливий, цілющий мікроклімат.
  • Єленіте. Дуже маленьке, а тому затишне й спокійне курортне селище з особливим цілющим мікрокліматом невипадково регулярно потрапляє до рейтингу найкращих курортів Болгарії. Розташоване в південній частині країни. Єленіте, по суті, є єдиним повноцінним курортним комплексом, який розкинувся на значній площі території. До 1993 року він був орієнтований на туристів із Західної Європи — організовано не лише бари, ресторани, торговий центр, а й кінний, а також яхт-клуби. Сьогодні Єленіте втратив статус клубного комплексу. Його спокійну атмосферу полюбляють не лише британці та французи, а й сім’ї з дітьми з різних куточків Європи. Можливо Єленіте не знайти в категорії «найкращі курорти Болгарії», рейтинг яких пропонують популярні туроператори, але для всіх, хто хоче спокійно споглядати природу та насолоджуватися морем, цей варіант може стати оптимальним.
  • Обзор. Недороге й досить симпатичне, але ще молоде курортне селище, в якому немає барів і дискотек. Активна молодь вважатиме його нудним, а от для батьків з дітьми це чудовий варіант. В Обзорі організовано дитячий табір з аквапарком, є тут і розважальний парк з атракціонами. Море трохи тепліше, ніж у розташованих неподалік Золотих пісках. Навіть малюкам буде комфортно та цікаво плескатися у ньому. В Обзорі у батьків буде чудова можливість оздоровитися — тут є лікувальні грязі та мінеральні джерела.

Відпочинок з дитиною — це завжди випробування для батьків. Хочеться, щоб усі члени сім’ї отримали максимум користі та задоволення від поїздки. Однак часом виходить так, що старші члени сім’ї не встигають відпочити — приїжджають додому втомленими й розбитими. Так трапляється, якщо дитині нудно під час відпочинку — їй просто нема на що відволіктися. Розібравшись, де найкращий відпочинок у Болгарії з дітьми, можна не переживати. Адже на цих курортах створена оптимальна інфраструктура для дітей різного віку. Насолоджуватися відпочинком гарантовано будуть і дорослі, і діти.

Найкращі гірськолижні курорти Болгарії

Стабільний сніговий покрив з кінця листопада – початку грудня до самого березня, але без сильних заморозків і з чудовою сонячною погодою. Такі умови, а також чудові гірські траси для різного рівня підготовки, — ідеальне поєднання факторів, щоб полюбити лижні курорти Болгарії. Вирушаючи відпочивати, доведеться вибирати між:

  • Бансько. Один із найновіших гірськолижних курортів Болгарії, розташований біля мальовничих Піренейських гір. Пропонує 6 повністю безпечних сучасних трас із фунікулерами та підйомниками. Вони підходять для туристів різного рівня підготовки. Вирушаючи у найкращий гірськолижний курорт у Болгарії, можна не переживати через відсутність снігу. На території Бансько 160 гармат, що формують покриття для трас.
  • Пампорово. Самий сонячний курорт, розташований на південь від усіх інших. Біля підніжжя вершини Сніжанка (Родопські гори) організовано 8 трас завдовжки 17,5 км. Передбачені ділянки для лижників-початківців і досвідчених спортсменів.
  • Вітоша. Гора, розташована в Софії. Організовано 6 трас загальною довжиною 29 км. Вони підходять для лижників і сноубордистів з будь-яким рівнем підготовки. Оптимальні умови для слалому та швидкісного спуску. Не менш комфортно почуватимуться й любителі самостійно підкорювати гори, вирушаючи у пішохідні тури.

Болгарія, курортні міста якої чудово облаштовані для комфорту туристів, а місцеві жителі дуже гостинні, — оптимальне рішення для відпочинку протягом усього року. До того ж у країні на Балканах вдасться відпочити туристам з будь-яким бюджетом. Якщо ви не знаєте, як швидко й зручно доїхати до Болгарії, пропонуємо відвідати сайт Rubikon. На платформі великий вибір варіантів маршрутів, проста й зручна форма замовлення. Пропонуємо забронювати квитки без передоплати. Розрахунок можна проводити з водієм дома.

Чудова Болгарія, курорти якої популярні серед туристів з різних куточків Європи, — не лише дуже гостинна, а й миролюбна країна. Вона підтримала Україну в один із найскладніших періодів — під час повномасштабної війни, яку розв’язала РФ. Болгарія прийняла численних біженців. Вони були змушені покинути свої будинки через постійні обстріли. Саме в Болгарії громадянам України вдалося у спокійній обстановці прийняти рішення про подальші дії. Багато хто знайшов тут свій новий дім, дехто перемістився до Іспанії (у нашій статті можна докладно прочитати про життя в цій країні:Іспанія для українців: програма для біженців, адаптація та працевлаштування), до Франції, Бельгії, Німеччини та інших країн ЄС.

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.