Табори для біженців в Німеччині в 2024 році: умови, фото, перелік адрес

Табори для біженців у Німеччині ― це спеціально організовані поселення для тих, хто подав документи на біженство і отримання тимчасового захисту. Якщо ви розраховуєте на притулок саме в цій європейській країні, перебування в одному з таких містечок ― практично неминучий і… не дуже приємний етап офіційної процедури.   

Докладніше про те, чому всіх мігрантів селять у табори, які умови у цих «гетто», і де розташовані первинні приймальні пункти для приїжджих, розповідає міграційний соціальний працівник International Bund у справах українських біженців Христина Валько.

Що таке табори в Німеччині для біженців?

Таборами називають спеціальні первинні пункти прийому іноземних громадян, які потребують державної допомоги. Перебування у подібних поселеннях ― явище, притаманне саме Німеччині. 

Якщо людина по прибутті звернулася за статусом біженця і тимчасовим захистом згідно Параграфу 24 Закону про перебування, вона не має права самостійно обирати, де і як жити до моменту прийняття рішення міграційною службою. Винятки є, і про них ми теж розповімо у статті.

Новоприбулого обов’язково направлять до одного з таких масових поселень на час, пока розглядається його справа і перевіряються документи. Також мігрант може приїхати до табору власним ходом. 

Чи можна вирішити, у якому таборі мешкати?

Ви можете самостійно дістатися і звернутися до найближчого пункту прийому або до поселення у тій землі, де ви маєте намір залишитися, але ви не матимете гарантій поселення на будь-який термін. Співробітники міграційної служби мають право направити вас до іншого місця, тому варто розуміти, що перший табір може виявитися лише перевалочним пунктом.

Біженець НЕ може обирати:

  • федеральну землю, де оселиться;
  • місто для проживання;
  • конкретний табір.

Навіть якщо ви самостійно приїхали, скажімо, до Берліну або Мюнхену, це не означає, що вас там і залишать. При цьому не можна і орендувати квартиру або зупинитися в готелі: ви зобов’язані перебувати в таборі, причому саме в тому таборі, який для вас оберуть у офіційному порядку.

Якщо ж ви все ж таки бажаєте мешкати в конкретному місці, вам знадобиться спеціальний дозвіл від міграційної служби. Подібний привілей надають тим, в кого є робота, чоловік чи дружина або неповнолітня дитина у певному населеному пункті. Також подібний дозвіл отримують ті, хто має намір возз’єднатися з родиною, яка дісталася Німеччини раніше і вже влаштувалася в таборі для біженців.  

Що стосується умов, то всі приймальні пункти влаштовані приблизно однаково. Однак мешкати зручніше там, де налагоджено транспортне сполучення. 

Чи можна переїжджати? 

Фактично змінити місце мешкання неможливо. Якщо вас зареєстрували в одному з пунктів, інформація про це вже потрапила до загальної системи, і вам буде відмовлено у прийомі, якщо ви звернетеся до іншого табору. 

Табір для біженців у Німеччині: фото території і житлових приміщень 

Табір біженців в Німеччині: фото приміщень для мешканців

(фото взято з сайту www.rbc.ua)

Містечко для мігрантів має вигляд великої відокремленої і охоронюваної території, де розміщується поселення з тимчасових споруд без фундаменту. Кожний мешканець має картку-перепустку, яку сканують на вході через КПП. 

Табір для біженців, Німеччина 

(фото взято на сайті shutterstock.com, автор – Lukassek)

Приміщення виглядають як білі або сині каркасні «будиночки», а фактично ― металеві контейнери с дверима та вікнами, у яких розміщують біженців з України в Німеччині. Умови проживання залишають бажати кращого: всередині кожного знаходиться десятиметровий житловий блок на 6 мешканців ― оздоблена пластиковою «вагонкою» кімнатка з ліжками. Всередині більше нічого немає, та й будь-які додаткові принади ніде розташувати. Санітарні споруди загального користування розташовані на території.

Берлін. Табір для біженців на території колишнього аеродрому Тегель.

(фото взято на сайті shutterstock.com, автор – Mo Photography Berlin)

Найбільший табір у старому берлінському аеропорті влаштований інакше, але теж особливим комфортом не відзначається: у Тегелі приїжджих розміщають у колишньому літаковому ангарі, де загальний простір розділений на невеличкі окремі блоки. В усьому іншому ― все так само, як і в інших ПП Німеччини.

Для багатьох це стає непріємним відкриттям, тому попередимо заздалегідь: розміщення відбувається не за національною ознакою, тому цілком ймовірно, що вашими сусідами будуть не співвітчизники, а, скажімо, сирійці або палестинці.

В таких умовах ви житимете до тих пір, доки не отримаєте розподільного листа з міграційної служби і не рушатимете далі ― до тієї землі і того населеного пункту, який для вас обере влада.

Що є на території, крім житлових приміщень?

  • КПП
  • Реєстраційний пункт
  • Охорона
  • Медпункт*
  • Їдальня**
  • Душ і вбиральня загального користування
  • Невеличка територія для прогулянок ― в тому числі, з дітлахами або домашніми улюбленцями

* На території кожного емігрантського поселення працює медпункт з волонтерами «Червоного Хреста» і, зазвичай, серед них є двоє-троє російськомовних.  

** Біженців забезпечують безкоштовним триразовим харчуванням.

Чи можна залишати приймальний пункт?

Ви можете виходити за межі поселення, але одноразово протягом кожного дня маєте відмічатися в реєстраційному пункті ― такий порядок. В принципі, ви можете навіть ночувати у знайомих або в орендованому житлі поблизу і проводити більшу частину часу за межами табору, але не нехтуйте правилами і вчасно відмічайтеся, щоб відповідати вимогам до шукача статусу біженця. 

Як виглядає процедура реєстрації та заселення?

Іноземці приїжджають на КПП до воріт табору з усіма необхідними документами ― в першу чергу, з дійсними закордонними паспортами. Співробітники ПП видають анкети і роблять сканкопії документів для первинної реєстрації. Ваші дані потрапляють до загальної бази. Після цього майбутніх біженців забирає волонтер і супроводжує до реєстраційного пункта. 

В РП шукачі кладуть анкети і паспорти на стіл і чекають на співбесіду у загальному холі. Тут можна провести кілька годин, оскільки бажаючих залишитися в Німеччині багато, і вони прибувають щоденно, і не тільки з України. Краще приїжджати зранку, щоб покінчити з формальностями хоча б до обідньої години.

Читайте також: Німеччина для українців: як стати біженцем і адаптуватися у країні в 2024 році

Як відбувається співбесіда?

Співбесіду та реєстрацію проводить офіцер з Федерального відомства з питань міграції та біженців в окремому кабінеті. Так само він приймає заяву на надання притулку.

Міграційник поцікавиться не лише вашими антропометричними даними, зокрема, зростом,кольором волосся та чоей, але й уточнить, чі є в вас родичі в Німеччині. Далі проведе біометричну реєстрацію: сфотографую вас і візьме відбитки пальців. Потім ви отрмимаєте заповнену анкету.

На цьому первинна реєстрація завершена, і ви можете зайнятися вирішенням більш нагальних проблем ― пообідати чи повечеряти в їдальні, а далі в супроводі волонтеру ― вирушити за ключами від житлового корпусу, де ви маєте мешкати. Співробітники табору видадуть вам ковдру і подушку. 

Що перевіряють під час медичного огляду? 

Кожен біженець проходить процедуру медогляду. Ви здасте аналізи і за необхідності отримаєте лікарську допомогу. Не варто нічого приховувати від медиків: якщо з вами щось трапиться під час перебування в Німеччині, лікарі матимуть всю необхідну інформацію стосовно стану вашого здоров’я і особливих потреб. 

Перебуваючи в таборі, не нехтуйте правилами особистої гігієни, оскільки до таких поселень приїжджають мешканці різних країн. Спільне проживання у тісних помешканнях призводить до спалахів епідемій: фонд хвороб поповнюється представниками різних держав, і імунітет не долає нових збудників захворювань так швидко і ефективно, як хотілося б. Мийте руки частіше, користуйтеся вологими серветками і періть білизну та одяг.

Чи можна отримати тимчасовий захист, минаючи етап перебування в таборі?

Ще в 2023 вирішити питання з проживанням за межами приймального пункту було набагато простіше, і міграційна служба частіше дивилася крізь пальці на те, що іноземці не мешкають в таборах. Зараз ситуація замінилася на гірше, і вимоги до біженців стали жорсткішими. Однак залишилися деякі варіанти, що дозволяють не перебувати у приймальному пункті в умовах тісноти і побутової невлаштованості. 

Що може сприяти отриманню дозволу на перебування за межами приймального пункту для біженців?

  • Наявність близьких родичів у Німеччині (чоловіка/ дружини, батьків або неповнолітніх дітей, які потребують догляду), які ВЖЕ оформили тимчасовий захист.

В цьому випадку ви можете подати заяву на возз’єднання з родиною і додати дозвіл на перебування від орендодавця з реєстрацією за місцем проживання.

Що таке дозвіл на перебування? 

Це документ, який оформляється на окремому бланку і слугує підтвердженням, що громадянин Німеччини, який здає квартиру вам або вашому родичу, не заперечуватиме, якщо в цьому приміщенні зареєструється та мешкатиме ще одна людина. Таке підтвердження можна замінити наново оформленою угодою про оренду на ім’я того, хто подає документи на біженство. Частіше орендодавець обмежується наданням дозволу, і нову угоду не підписує.  

З бланком дозволу треба звернутися до адміністративної установи, де реєструють мешканців. Відділ з реєстрації громадян за місцем проживання називається німецькою Einwohnermeldeamt або Bürgeramt і знаходиться частіш за все у міській ратуші. Після того, як вас зареєстрували (до речі, це безкоштовна послуга), ви збираєте решту документів, які підтверджують факт наявності родичів і гарантованого місця проживання, і надаєте весь пакет представникам міграційної служби. Можливо, вам підуть назустріч і дозволять залишитися в цій землі і не мешкати у таборі.

Чи треба доводити факт інвалідності або особливих потреб родича документально? 

За досвідом нашого експерту, вагомі докази можуть переконати представників влади надати вам дозвіл на те, щоб ви прийняли у себе хворого родича і не перебували у приймальному пункті для біженців, бо маєте забезпечити догляд інваліду. 

Вам треба буде доказати, що близька людина хвора і потребує піклування, що вам є де і на що жити. Є приклади, коли міграційна служба дозволила іноземцю не мешкати в таборі через те, що він має родича-інваліда, але до цього треба заздалегідь підготуватися і зібрати всі потрібні документи і докази того, що вами і вашими близькими надалі не доведеться опікуватися державі. В цьому випадку багато залежить від вас, хоча стовідсоткових гарантій немає.

  • Наявність орендованого на довгій строк житла

Доволі простий спосіб: вам треба укласти письмову угоду про оренду житла і додати її до заяви. Однак останнім часом цей варіант спрацьовує рідше, бо міграційники також вимагають надати робочий контракт. 

Чому все ускладнюється? Справа в тому, що кожен безробітний біженець, навіть без проблем із житлом ― це фінансовий тягар для бюджету землі. Соціальні виплати відраховуються з коштів адміністративного центру, а утримувати додаткових «нахлібників» можуть не всі, особливо якщо це не одна і не дві людини. Відповідно, біженець має довести наявність джерела прибутку. Якщо його немає ― ласкаво просимо до табору, де і житло нададуть, і годуватимуть.

  • Наявність угоди про оренду і робочого контракту

Найбільш віграшна комбінація, яка дозволяє уникнути перебування у приймальному пункті. Цим пакетом документів ви підтверджуєте, що вам є де і на що жити, і вами не доведеться невідкладно займатися.   

Чи можна залишити у таборі дитину, якщо треба поїхати?

Так краще не вчиняти, оскільки це незаконно, навіть якщо ви вважаєте, що ваша дитина самостійна і достатньо доросла, і може якийсь час жити без вас. Залишеного наодинці, припустимо, 17-річного хлопця можуть і навіть зобов’язані забрати під опіку представники Відомства у справах молоді (Jugendamt), і такі випадки траплялися. В цьому немає нічого поганого ― дітей розміщують у нормальних умовах і забезпечують всім необхідним, але це сам по собі стресовий фактор, і ви втрачаєте статус опікуна дитини. І це вже перший крок на шляху порушень законодавства у досить вимогливій країні. Ви зобов’язані бути поряд із дітьми до тих пір, доки їм не виповниться 18. 

Табір для біженців у Німеччині: адреса приймального пункту

Які табори та землі Німеччини для біженців приймають українців влітку 2024 року?

Земля Баден-Вюртемберг (Baden-Wurttemberg) 

Звідси нужденних частіше перенаправляють до інших земель, тому не факт, що після звернення і легалізації свого положення ви залишитесь саме тут а не потрапите до Баварії, Гессену або Рейнланд-Пфальцу. Оминути це не вийде ― рішення приймає не службовець, а автоматизована система.   

  • ПП в Карлсруе (адреса: Durlacher Allee 100, 76137 Karlsruhe)

Табір для пізніх переселенців, який працює цілодобово. Сюди можна дістатися на власному авто, однак парковку для авто доведеться шукати за межами поселення.  Зверніть увагу, що з домашніми улюбленцями тут мешкати не можна. 

  • Пункт в Месштетені (адреса: Geissbuelstrasse 51, 72469 Messstetten)

Не дуже популярний табір в Німеччині для українців, оскільки знаходиться на відстані від маршрутів громадського транспорту. Сюди доведеться їхати своїм ходом. Мешканцям з тваринами тут оселятися заборонено.

  • Приймальний пункт у Фрайбурзі (адреса: Basler Landstrasse 16, 79111 Freiburg)

Табір в Німеччині для переселенців, де розміщують зі свійськими тваринами. Якщо ви приїхали з собакою, зауважте на те, що улюбленця доведеться тримати на повідку. Якщо біженцю потрібен особливий медичний догляд, доглядальниця, процедури, обладнання, то вам доведеться шукати для перебування інший варіант. 

Земля Баварія (Bayern)

  • Табір в Мюнхені (адреса: Dachauer Strasse 122a, 80637 Munchen) 

Первинний пункт прийому, звідки наших співвітчизників відправляють до інших баварских міст. Тут заборонено перебувати з тваринами, і надалі ви потрапите за розподілом до табора з подібними обмеженнями, тому кішку або собаку доведеться залишити рідним або інакше вирішити проблему до прибуття в Мюнхен ― місцеві притулки переповнені, і владнати це на місці важко. 

Земля Берлін (Berlin)

  • Тегель (Tegel)

В столиці шукачів статусу біженця спочатку розселяють в районі старого аеропорту, звідки надалі відправляють до інших пунктів. Це найбільший табір Німеччини з закритою охороняємою територією, куди можна потрапити лише на спеціальному автобусі. Власну автівку доведеться припаркувати за межами Тегеля.

Земля Гесен (Hessen)

  • Гісен (адреса: Roedgener Strasse 59-61, 35394 Giessen Ankunftshalle)

Фактично приймальний пункт працює до 20:00, але якщо ви приїхали пізнише, то вас теж, скоріш за все, приймуть, але налаштуйтеся на довге очікування. Якщо пізнє заселення все ж не відбулося, одну ніч можна провести у Франкфурті: їдьте на залізничний вокзал і зверніться до співробітників Залізничної станційної місії (Bahnhofsmission) ― спеціальної служби, яка приймає участь у наданні допомоги українським біженцям. Вам нададуть місце для ночівлі на добу. 

Шлезвіг-Гольштейн (Schleswig-Holstein)

  • Ноймюнстер (адреса: Haart 148, 24359 Neumuenster)

Основний пункт прийму, звідки біженців розподіляють по інших таборах. 

  • Бооштедт (адреса: Von-dem-Borne-Strasse, 24598 Boostedt)

Цілодобовий ПП, де можна оселитися з тваринами, навіть з дуже великими собаками. Останнім часом з Бооштедту перенаправляють до інших поселень.

Таким чином, табір ― практично неминучий етап на шляху кожного шукача статусу біженця в Німеччині. І завжди краще розуміти, до чого готуватися, якщо ви маєте рішучий намір осісти в одній із земель. Сподіваємося, що в нас вийшло розповісти вам все, що треба знати про лагері для біженців. 

Якщо ви плануєте виїзд до Німеччини і думаєте, як організувати комфортну поїздку, звертайтеся до спеціалістів найбільшого агрегатора автобусних квитків в Україні ― компанії «Рубікон». Диспетчери допоможуть вибрати найзручніший маршрут на бажану дату і забронюють квитки без передплати.     

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.