Що можна і що заборонено провозити до Польщі з України в 2024 

Якщо ви збираєтеся до Гданська або Вроцлава, обов’язково прочитайте цю статтю до того, як почнете пакувати валізу або збирати гостинці для рідних, що залишили батьківщину. Команда «Рубікон» докладно розповідає, що можна провозити в Польщу і в якій кількості, а з чим безумовно виникнуть проблеми на польскому кордоні.     

Які продукти можна провозити до Польщі 

Що їстівного можна перевозити через польський кордон? Всі продукти харчування, дозволені до ввозу на територію Єврозони, описані на офіційних ресурсах наступним чином: «Продукти, крім описаних вище, які не містять м’яса і молока (наприклад, мед)».

У кількості до 2 кг (загалом!) можна взяти з собою:

  • хлібобулочні і кондитерські вироби, враховуючи печиво, шоколадки та інші солодощі;
  • харчові добавки у роздрібному фасуванні;
  • м’ясні екстракти і концентрати (типу бульйонних кубиків і сублімованих продуктів швидкого приготування);
  • маслини або оливки, фаршировані рибою (наприклад, анчоусами);
  • макаронні вироби без м’ясної начинки або складових;
  • бульйони та приправи у пакуванні для кінцевого споживача;
  • будь що інше без вмісту мяса або молока і помірним вмістом яєць або риби (до 50% загальної ваги).

Окремо описана кількість риби і рибопродуктів. З собою можна взяти до 20 кг рибної продукції (оселедця, ікри, тарані, консервів) або 1 велику рибину до 20 кг загальною вагою.

Важливо! Особливе обмеження стосується кількості дозволеної до перевезення ікри осетрових порід: за відсутності спеціального письмового дозволу ви можете мати у багажі лише 125 г чорної ікри – маленьку баночку.  

Заходьте на сайт Rubikon і обирайте зручні маршрути до Гданська та інших міст Польщі. У нас найширший вибір рейсів до цієї країни. Якщо десь ви знайдете більше варіантів, ми надамо вам знижку 10%.

Скільки спиртного можна провозити в Польщу?

Згідно із загальноєвропейськими нормами, особа, що перетинає кордон ЄС, може мати: 

  • до 16 л пива;
  • до 4 л сухого вина – червоного або білого;
  • щонайбільше 2 л кріплених вин (до 22% вмісту спирту в напої);
  • максимум 1 л міцного алкоголю (міцністю вище 22%) або неденатурованого спирту (від 80%).

Важливо! У ситуації з алкогольними напоями діє правило «або-або»: не можна мати з собою все перераховане вище. Дозволяється вибрати один або декілька варіантів в загальних межах: наприклад, порадувати польских родичів лише продукцією «Першої Львівської броварні» або взяти пару пляшок сухого і 8 літрів пива. 

А як же самогон? Крафтові напої враховуються на загальних умовах. Якщо маєте домашній бренді міцністю від 22%, можна без проблем провезти лише літр.

Якщо вам потрібно швидко передати важливі документи, речі або подарунки своїм близьким до Польщі, можете скористатися нашою послугою “Передати посилку водієм”. 

Читайте більш детально: Як надіслати посилку з водієм автобуса

Які продукти не можна провозити до Польщі: їстівна «заборонка»:  

Всі вже бачили той рілз, де кмітливі українські батьки придумали, як ввезти до Варшави або Кракова пару кіло українського «національного скарбу» – свіжого сала? Всі хитрощі потрібні для того, щоб порушити головну заборону, яка обмежує ввезення на територію Речі Посполитої будь-яких м’ясних продуктів, враховуючи:   

  • суху та копчену ковбасу; 
  • домашні смаколики; 
  • промислові консерви; 
  • напівфабрикати типу сосисок, «варенки» або сардельок;  
  • сільську «свіжину»;
  • свіже, копчене, солоне або консервоване сало.

Ще одна сувора заборона діє на будь-яку молочну та кисломолочну продукцію: Польща, так само, як і будь-яка країна ЄС, не дозволяє експорт сиру будь-якого сорту, незбираного молока, простокваши, кефіру, айрану, тощо. Пригощати рідних домашнім творогом або бринзою будете тоді, коли вони завітають до вас на гостину. 

Іноді у мережі трапляються відомості щодо того, що не варто брати з собою фрукти та овочі. Насправді, пару кілограм яблук або огірків у вас, скоріш за все, ніхто не забере, а ось плодово-овочеві культури у товарних кількостях, а також саджанці і зрізані рослини краще залишити вдома. Ви можете взяти з собою деяку кількість вітамінних запасів для власного споживання (в загальному обсязі для всіх їстівних речовин – до 2 кг).

До речі, а що буде, якщо співробітники санітарних служб знайдуть у валізі або сумці щось недозволене? Все доволі просто: заборонені товари вилучать і утилізують на місці, тому що потрапляти на територію Польщі цим речам не можна. І ще ми не радимо експериментувати з маскуванням і лайфхаками: якщо виявиться, що ви цілеспрямовано ховали сало або сир, звичайним вилученням справа не обійдеться. Зловмисних порушників санітарних законів чекають штрафи і навіть кримінальна відповідальність.

На сайті Rubikon ви можете легко знайти відповідний маршрут до Польщі. Переходьте на сайт і обирайте квитки до Кракова або Варшави без передплат.

Чи можна брати з собою ліки або цигарки?

На територію Речі Посполитої можна ввезти ті медичні товари, що потрібні для особистого вжитку, у кількості до 5 упаковок препарату в мінімальному фасуванні. Це стосується як таблетованих форм, так і спреїв-аерозолів, мазей-кремів-гелів, а також лікарських рідин та розчинів.

Які ліки можна провозити в Польщу

Брати можна не будь-які ліки. Якщо вам потрібні рецептурні препарати, візьміть із собою документи, що підтверджують таку необхідність:

  • рецепт з підписами лікуючого і головного лікарів, а також печаткою медичного закладу; 
  • витяг або ксерокопію медичної картки (тих сторінок, де є діагноз, призначения);
  • довідку від лікаря з зазначення діагнозу і переліком рекомендованих для лікування засобів.

Якщо у вас хронічне захворювання, і вам знадобиться більш ніж 5 упаковок, вам обов’язково потрібно мати документи, які це підтверджують. Також додаткові ліки доведеться декларувати на митниці. 

Які ліки заборонено перевозити до Польщі

Наркотичні речовини, психотропні препарати, прекурсори 1 категорії входять списку препаратів які не можна везти до Польщі. Якщо ви потребуєте щось із цього переліку для лікування, візьміть із собою додатково витяг із історії хвороби і спеціальний рецепт № 3. Також доведеться заздалегідь надіслати у Польщу запит на отримання відповідного письмового дозволу від Головного фармінспектора.  

Скільки сигарет можна ввозити в Польщу 

Курці можуть мати лише дві пачки звичних тютюнових виробів: через кордон можна перевозити всього 40 сигарет (або 20 сигаріл, 10 сигар, 50 грам тютюну, 2 електронні сигарети).

Яку суму готівки можна мати із собою?

Якщо ви не плануєте декларувати гроші, то у вас може бути з собою будь-яка готівка загальною сумою не більше 10 тисяч Євро. Якщо маєте попутників, аналогічна кількість грошей може бути у кожного з них.

Що можна перевозити через кордон до Польщі:особистий багаж: 

Саме особисті речі перевозити можна без проблем: якщо загальна вартість вашого багажу не перевищує 300 Євро для дорослого і 150 Євро для дитини, декларувати нічого не потрібно.

А чи можна брати з собою гаджети?

Так, по одиниці різних типів техніки на кожного мандрівника – це припустимо. Тому один з пасажирів може мати телефон, ноутбук, планшет, навушники і щось ще інше.

Що не можна везти до Польщі ?

Запам’ятайте, а краще запищіть список того, що не можна перевозити через кордон Польщі :

  • зброю;
  • наркотики;
  • хімічні речовини;
  • отрути та токсичні субстанції;
  • порнографічна продукція.

Сподіваємось, тепер ви знаєте, що можна провозити через польський кордон, які продукти і скільки грошей  можна мати з собою, що робити з сигаретами, спиртним та ліками, які товари краще залишити вдома. Час збіратися і покупати квитки, а за цим ми вам завжди допоможемо. Дзвоніть чи напишіть диспетчеру Рубікон прямо зараз

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.