ТОП-5 кращих країн для українців у 2024

Незважаючи на сподівання мешканців України, військові дії на території країни, схоже, не закінчаться найближчим часом. Ситуація навіть суттєво погіршується, тому більшість мігрантів не збирається повертатися на батьківщину у цьому році. Дехто з тих, хто залишився у рідних домівках, теж розмірковують над тим, чи не варто виїжджати. Втім еміграція – важке рішення, та й де вона – та найкраща країна для біженців із України? 

Компанія «Рубікон» підготувала для вас перелік кращих європейських країн, де приймають біженців із України, і де можна очікувати на більш-менш комфортне життя, допомогу та приязне ставлення. Розповімо, у якій країні легше отримати статус біженця із України. Вивчайте, вибирайте та купуйте квитки. А з цим ми завжди допоможемо – онлайн, в мессенджерах, і за телефонами.  

Німеччина

Одна з країн, куди їхати біженцям із України варто. У німецьких громадах досить серйозно і відповідально ставляться до біженців: приділяють увагу, контролюють умови проживання, доступ до праці та рівень мовних навичок. Приїжджими займаються, не залишаючи їх напризволяще.

Якщо ви звернулися за притулком у Німеччині, вам нададуть тимчасовий захист, регулярно запрошуватимуть до соціальних служб та цікавитимуться успіхами на тлі опанування мови і працевлаштування. Представник держави підбиратиме для вас вакансії і контролюватиме інші важливі для адаптації моменти. 

Проживання у Німеччині

Що стосується житла, то вам нададуть безкоштовне помешкання, якщо ви залишилися просто неба без кута, але це буде саме «кут» – ліжко у ангарі, шкільній спортивній залі або густонаселеному гуртожитку. На покращення побутових умов можна розраховувати лише тоді, коли ви працевлаштуєтеся і матимете можливість самостійно сплачувати орендну плату. Але навіть ангари під житло надають не всі країни, тому все відносно. 

Також вам видадуть невеличкі «підйомні» на первинні витрати, тому з голоду ви не помрете. А там і знайдеться якась робота, хоча на почесні посади та аналоги тих професій, до яких ви звикли на батьківщині, краще не розраховувати. Але якоюсь працею ви себе забезпечите так чи інакше і будете в змозі себе прогодувати. Але  враховуйте, що після офіційного працевлашутвання (єдиного можливого в Німеччині) ви залишитеся без соціальних виплат.

Зі школами та дитячими садочками проблем немає. 

Минусом може стати клімат, багатьом мігрантам не до вподоби дощова і волога погода, характерна для цієї країни. 

Переходьте на сайт Rubikon і вибирайте відповідний маршрут для поїздки в Німеччину. У нас великий вибір рейсів, зручні автобуси, а також можливість оплатити поїздку водієві під час посадки, без попередньої оплати. 

Нідерланди

На офіційному онлайн-порталі з інформацією для біженців вказано, що українці з біометричними паспортами можуть без перешкод перетинати кордон держави і розраховувати на тимчасовий захист і прихисток.

Що з житлом? Нідерланди безкоштовно надають притулок:

  • українкам із дітьми, 
  • літнім особам,
  • хворим мігрантам, 
  • родинам. 

Наразі приймальні пункти переважно заповнені, але ви можете звернутися до одного з 4 центрів для біженців – в Утрехті, Роттердамі, Амстердамі і Ейндховені. Самотнім чоловікам і родинам без дітей доведеться вирішувати питання з проживанням самостійно.

Работа в Нідерландах

Що стосується працевлаштування, все досить непогано: вакансій багато і різних. Займатися трудовою діяльністю можуть лише ті українці, що отримали тимчасовий захист і виконали деякі інші формальні вимоги. Якщо ви хочете відкрити свою справу, треба зареєструватися у ТПП як підприємець. 

Матеріальною допомогою теж забезпечують: гроші на харчування, одяг і особисти витрати отримують ті, хто не харчується у притулку за державний кошт. Тому якщо вас прийняли у себе місцеві або знайомі, щомісяця матимете деякі гроші на власні потреби. 

Понад 7 щоденних рейсів з Києва до Амстердама представлені на сайті Rubikon. Переходьте та підбирайте для себе найзручніший. 

Польща 

А як щодо Польщі – однієї за найпопулярніших країн для біженців із нашої країни, де уже сформувалася значна діаспора (на польських землях наразі мешкає більш ніж 2 млн українців)? Відомо, що у березні 2022 сусіди прийняли Спецзакон, за яким встановлено особливий порядок перебування і одержання допомоги нашими співгромадянами. Які програми для біженців із України діють у Польщі? 

Грошова допомога в Польщі

Польща була і залишається першою відповіддю на питання: «У якій країні найкращі умови для біженців?» Станом на зараз легальні мігранти отримують матеріальну допомогу у розмірі 300 злотих на людину. Ци кошти можна використати на власний розсуд, цен не контролюється.

Соцстрах ще виплачує окрему щомісячну допомогу на дитину за програмою «Родина 800+» і щорічно нараховує 300 злотих для підготовки до навчального року. Якщо у вас не менш двох дітей, можна оформити і родинний опікунський капітал у розмірі 12 000 злотих. Вся допомога надється лише у тому випадку, якщо школярі відвідують місцеві навчальні заклади.  

З липня поточного року ситуація з безкоштовним харчуванням і проживанням погіршиться: якщо раніше українець мав право півроку мешкати і харчуватися за державний кошт, то тепер такі привілеї і пільгові умови доступні лише тим нашим співгромадянам, які згодні на менш комфортні побутові умови і проживання у місцях масового розселення.  

Норвегія 

Якщо ви досі не знаєте, куди їхати біженцям із України, придивіться до півночі Європи. Заможна країна з суворим кліматом теж охоче приймає постраждалих в результаті бойових дій і надає усю можливу допомогу тим, хто зважився на переїзд. Завдяки цьому потрапляє до нашого переліку «кращих країн для еміграції із України».

Практично з перших днів війни уряд скасував візовий режим для громадян України і погодив надання тимчасового захисту на річне проживання з перспективою продовження такої можливості ще на 2 роки. Тимчасовий захист можна оформити в одному з п’яти діючих національних центрів реєстрації у різних містах. Однак якщо ви зацікавлені ще й притулку, то подавати запит доведеться лише в Роде.  

Після залагодження формальностей вам нададуть право на безкоштовну медичну допомогу, працевлаштування, соціальну підтримку, освіту і відвідування курсів норвезької. 

Проживання в Норвегії

Невдовзі після прибуття вас розмістять у приймальному центрі, де приймають біженців з Україниа після оформлення документів ви переїдете до однієї з комун, де вас згодні прийняти і забезпечити житлом – зазвичай, невеличкою кімнатою у гуртожитку, так званому мутаку. Уряд контролює процес: перед тим, як ви займете якесь помешкання, його перевірить спеціальна комісія. Держслужбовці перевірять загальну обстановку, безпеку і комфорт. Перевага надається надійним, нехай навіть і не дуже розкішним варіантам.

Працевлаштуватися теж можна доволі швидко – за цим слідкує уряд, який запровадив різні трудові програми для біженців із України: є ознайомлювальний пакет, різноманітні стажування, професійні курси і напрямки підвищення кваліфікації. 

Діти від 6 до 16 років мають право на безкоштовну освіту у місцевих школах, після чого матимуть змогу вступати до коледжу або університету, де студенти одержують стипендію. 

Якщо ви не знаєте як відправити посилку близьким до Норвегії, на сайті Rubikon є чудова послуга “Передати посилку водієм”. 

Більш докладно читайте в статті:

Як надіслати посилку з водієм автобуса

Іспанія

Королівство на Півдні Європи також не відмовляє нашим співвітчизникам у тимчасовому захисті і є однією з держав, де найлегше отримати статус біженця. Легальні мігранти з України, яких вже більше ніж 100 000, мають право на перебування на території країни, провадження трудової діяльності, медичну допомогу, соціальну підтримку, мовні курси та освіту. Додатково потрібно оформити    NIE (особливий номер для проведення грошових операцій) і TIE (ідентифікаційну картку).  

Грошової допомоги взагалі особливо і не було, а з вересня 2023 Іспанія взагалі скасувала будь-які соціальні виплати нашим співгромадянам, яки знайши прихисток на півдні Європи. 

На сайті Rubikon ви легко підберете відповідний маршрут до Іспанії. У нас доступна зручна форма замовлення квитків, великий вибір рейсів і комфортабельні автобуси

Житло для біженців у Іспанії

Квартиру або кімнату також доведеться шукати та орендувати самостійно, тому на комфортне проживання в країні Сервантеса і Далі можуть розраховувати ті, хто має фінансову подушку, надійних спонсорів або стабільне джерело онлайн-доходу. Вид на проживання і дозвіл на працевлаштування отримують лише ті, хто вже оселився і зареєструвався.    

Пошуками вакансії теж доведеться займатися самостійно, причому сподіватися на біржу праці не має ніякого сенсу: щоб знайти реальну роботу, краще звернутися до спеціалізованих онлайн-ресурсів. Чім краще ви спілкуєтеся іспанською, тим вище матимете зарплату навіть за умов некваліфікованої праці, це важливо враховувати.   

Дітей до 18 забезпечують безкоштовною державною освітою. 

Обираючи країну для перееїзду, ретельно зважуйте свої можливості і враховуйте всі за та проти: умови надання допомоги у будь-якій державі можуть змінитися у будь-який момент, і мігрантові доведеться розраховувати лише на себе. Сподіваємося, наш ТОП допоміг вам знайти найкращу країну для біженців з України, а якщо і ви вже знаєте, куди вирушити, телефонуйте або пишіть нам у Rubikon: підберемо найкращі варіанти поїздки автобусом на бажані дати.  

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.