Хто з чоловіків має право на виїзд із України: новий закон 2024 року

Багатьох цікавить, хто з чоловіків може виїхати за кордон після набрання чинності законом про військовий облік від 18 травня 2024 року.

Що змінилося у правилах перетину кордону? Які документи для виїзду наразі потрібні? Докладніше — в нашій статті. 

Новий закон про виїзд за кордон чоловіків з України

У зв’язку з ухваленням нового закону виникли нові вимоги до чоловіків, які бажають виїхати за межі країни.

Основних моментів два.

  1. З 18 травня 2024 року в Україні стала обов’язковою наявність військово-облікових документів (військових квитків) у всіх чоловіків віком від 18 до 60 років. Громадяни України, які з якихось причин не мали військового квитка, але є військовозобов’язаними, мають звернутися до відповідних органів та оформити його. Відповідно до положень законопроекту про виїзд чоловіків з України, співробітники ДПСУ з 18 травня перевіряють військові квитки у всіх, у тому числі у тих, хто непридатний за здоров’ям, має бронь від підприємства або 3-х неповнолітніх дітей. Прикордонники мають право попросити пред’явити цей документ разом із паспортом у прикордонній зоні, контрольованому прикордонному районі та безпосередньо у пункті пропуску через державний кордон України. Військові квитки, видані до 18 травня 2024 року, є дійсними та обов’язковій заміні не підлягають. Документи нового зразка можуть бути видані як у паперовій формі, так і в електронній — через електронний кабінет військовозобов’язаного. 
  2. Усі чоловіки віком від 25 до 60 років мають актуалізувати свої дані. Законопроект про виїзд за кордон передбачає обов’язкове оновлення всіма громадянами України, які перебувають на військовому обліку, своїх особистих та адресних даних. Тим, хто цього не зробить (і це з’ясується на пропускному пункті), буде відмовлено в його перетині. 

Особливо варто бути уважними чоловікам, у яких раніше підставою для перетину кордону був стан здоров’я. Можливо, їм доведеться пройти повторну ВЛК, щоб отримати відповідні позначки в системі військового обліку. Варто зауважити, що, регламентуючи виїзд чоловіків з України, новий закон ніяк не регламентує необхідність повторного підтвердження непридатності за станом здоров’я через ВЛК. Однак за відсутності актуальних даних такого чоловіка можуть затримати представники Національної поліції, йому можуть вручити повістку та відмовити у перетині кордону.

Все вищесказане стосується не тільки тих, хто перебуває на території України. Чоловіки віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, також зобов’язані актуалізувати свої військово-облікові документи у паперовій чи електронній формі. В іншому випадку їм може бути відмовлено у наданні консульських послуг. Наприклад, у переоформленні закордонного паспорта, термін дії якого закінчився.

Таким чином, тим із чоловіків, кому можна виїжджати за кордон, під час планування виїзду з України необхідно уточнити свої дані та мати на руках військово-обліковий документ з інформацією про відстрочку. 

Для актуалізації даних можна звернутися до ТЦК, ЦПАУ або зареєструватися у застосунку Резерв+. 

Читайте далі: Минув термін дії закордонного паспорта за кордоном: що робити українським чоловікам

Хто з чоловіків може виїхати за кордон

З 18 травня 2024 року надати на кордоні військовий квиток з інформацією про звільнення від мобілізації або зняття з військового обліку зобов’язані такі категорії громадян:

  • чоловіки непризовного віку;
  • чоловіки з бронню на час воєнного стану та мобілізації;
  • чоловіки, зняті з військового обліку за висновком ВЛК і станом здоров’я;
  • чоловіки призовного віку, які мають спеціальний дозвіл на виїзд за кордон (наприклад, військовослужбовці ЗСУ у відпустці, волонтери, політики);
  • чоловіки, на утриманні яких перебуває троє та більше неповнолітніх дітей;
  • чоловіки, які самостійно виховують дітей;
  • чоловіки, які доглядають непрацездатного родича; 
  • чоловіки, які мають дитину (дітей) до 18 років та дружину, яка перебуває на військовій службі;
  • невійськовозобов’язані жінки;
  • діти до 18 років;
  • інші категорії осіб, визначені ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зміни не торкнуться категорій громадян, зазначених в деяких пунктах Правил перетину державного кордону України. 

Хто має право на виїзд із України:

  • чоловіки з інвалідністю;
  • чоловіки, які супроводжують осіб з інвалідністю;
  • водії, які здійснюють перевезення медичних вантажів і гуманітарної допомоги, міжнародні перевезення вантажів і пасажирів;
  • особи на певних посадах, співробітники підприємств залізничного транспорту, а також підприємств, що належать до морської та авіаційної галузі тощо.

Перед поїздкою не забудьте, крім військового квитка, підготувати решту пакета документів: закордонний паспорт, водійські права тощо. Прикордонники можуть попросити вас обґрунтувати мету поїздки. Якщо їдете до родичів або друзів, вони можуть попросити пред’явити запрошення. 

Читайте далі: Болгарія для українців: як отримати статус біженця, ПНП і громадянство

Як можна виїхати з України чоловікові? Сьогодні подорожувати до Європи можна лише наземним транспортом — власним автомобілем, автобусом чи потягом.

Чому автобус вигідніший за інші варіанти?

  1. Мережа автобусних рейсів велика та покриває практично всі міста України.
  2. Для багатьох рейсів є опція доставки до найближчого європейського аеропорту.
  3. Поїздка автобусом дає можливість розслабитися та відпочити, на відміну від поїздки на авто.
  4. Бюджетні ціни на рейси. 

Якщо ви належите до категорії чоловіків, яким дозволено виїзд, запрошуємо на сайт Рубікон. На сайті представлений величезний вибір автобусних маршрутів до країн Європи з можливістю оплати водію на місці. Подорожуйте разом із нами!Читайте далі: ТОП-5 найкращих країн для українців у 2024 році

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.