Які потрібні документи для домашніх тварин під час перетину кордону

Кожна людина, яка має вихованця, під час підготовки до відпустки переживає транспортування тварин при перетині кордону. Поїздка з України до іншої країни з чотирилапим другом потребує особливої уваги з боку власника. Окрім підготовки комфортних умов для перевезення вихованця, необхідно уточнити у перевізника, які документи можуть знадобитися для успішного проходження митниці та в’їзду до іншої держави. Подбати про необхідні документи, щеплення та умови транспортування тварин краще заздалегідь.

Як виїхати за кордон із собакою чи кішкою

Насамперед потрібно потурбуватися про комфорт вихованця під час перевезення на авто чи іншому транспорті. Нагодуйте тварину за 4 години до виїзду, тому що під час поїздки цього зробити не вийде. Якщо у вас собака чи цуценя, обов’язково вигуляйте його. Кішці або коту слід підстригти пазурі і по можливості постаратися познайомити зі скупченням людей та галасливими місцями.


Збираючись у подорож за кордон із домашніми улюбленцями, обов’язково вивчіть правила ввезення, оскільки кожна країна висуває свої вимоги та умови. Так, щоб в’їхати з кішкою або собакою в більшість країн ЄС, необхідно:

  1. Мати міжнародний ветеринарний паспорт тварини. У разі відсутності такого документа його можна оформити у ветеринарній клініці. У паспорті мають бути позначки про всі необхідні щеплення, а також відомості про обробку проти глистів і бліх. Зробити та проставити щеплення потрібно протягом 30 днів, якщо плануєте від’їзд у найближчі 12 місяців. Крім цього, у паспорті мають бути відомості про чипування вихованця.
  2. Ідентифікувати тварину у міжнародній базі даних. Для цього необхідний мікрочіп, що читається. Це потрібна умова для держав ЄС. Вихованця можуть не пропустити в країну, якщо чіп не зможуть прочитати. До того ж, якщо улюбленець загубиться, а потім його виявлять фахівці притулків чи ветклінік, вважаючи сканером мікрочіп, вони знайдуть у базі власника та повернуть його. Переживати про безпеку процедури ідентифікації не варто, тому що вона нешкідлива для домашніх тварин і займає буквально кілька хвилин.
  3. Отримати довідку про виявлення титру антитіл проти вірусу сказу у крові тварини. Аналіз проводиться не раніше ніж через 21 добу після вакцинації, а результати та сертифікат видають протягом 14 днів. Залежно від виду тварини та вимог відвідуваної країни можуть знадобитися й інші щеплення.
  4. Оформити ветеринарну довідку форми 1 ВІТ за пару днів до від’їзду. Після проведення огляду тварини її видасть ветлікар на підставі паспорта домашнього улюбленця. Документ має бути правильно заповненим. Також у паспорті мають бути зазначені дати щеплень та назви використовуваних вакцин. Цю довідку вам змінить на міжнародний ветеринарний сертифікат при перетині кордону.
  5. Отримати міжнародний ветеринарний сертифікат за формою 5а. Він діє протягом 5 днів після отримання, а також довідка форми 1.
  6. Взяти довідку про відсутність племінної цінності улюбленця. Якщо у вас породистий вихованець із чистим родоводом, потрібен дозвіл на вивіз тварини.
  7. Придбати спеціальний контейнер для перевезення домашнього вихованця. Без нього тварина може не пропустити. На дно контейнера слід покласти підстилку для всмоктування рідини. На нього можна наклеїти стікер з вашим номером та прізвисько тварини. Щоб вихованець менше піддавався стресові під час поїздки, покладіть у контейнер іграшки або речі зі звичним для улюбленця запахом. Саморобні контейнери забороняються для перевезення. Плануючи перевозити вихованця на власному авто, подбайте про розміщення свійської тварини.

Крім цього переліку можуть знадобитися інші ветеринарні супровідні документи для перетину кордону. У багатьох країнах Європи діють обмеження на ввезення конкретних видів тварин, тому слід заздалегідь дізнатися про можливість перевезення улюбленця. Наприклад, до Іспанії, Швеції, Італії та Данії не можна провозити собак бійцівської породи.

Чи змінилися умови вивезення тварин у зв’язку з воєнним становищем

У зв’язку з військовим становищем деякі країни спростили вимоги щодо перевезення домашніх вихованців з України. Так, перевезти до Польщі щеня чи кота можна без документів. Для пропуску знадобиться лише вказати у декларації, що ви їдете з вихованцем. Однак у разі переїзду вам знадобиться оформити документи та провести ветеринарні процедури.

Європейською комісією встановлено правила для вивезення свійських тварин, згідно з якими вони мають бути чіповані та мати довідку про зроблене щеплення проти сказу. Також не варто забувати, що до країн Європи не можна провозити улюбленців, яким немає 6 місяців.

Забронювавши квитки на сайті Rubikon за напрямками Київ – Варшава, Житомир – Варшава, Одеса – Варшава, Тернопіль – Вроцлав можна вирушити за кордон разом із улюбленим котом чи собакою. При цьому для перевезення вихованця в іншу країну не потрібно оформлювати документи.

Як перевезти вихованця за кордон з Rubikon

Якщо ви хочете поїхати в іншу країну зі своїм домашнім улюбленцем, замовивши квитки на сайті Rubikon, ви зможете перетнути кордон без оформлення документів та придбання трансферу для перевезення. Крім того, оформлюючи замовлення в нашій компанії, клієнт отримує:

  • знижки та бонуси від перевізників;
  • можливість оплати безпосередньо перед посадкою;
  • вигідні умови перевезення;
  • можливість вибрати зручну дату та час виїзду, місце відправлення та прибуття;
  • безкоштовну броню квитків.

У зв’язку з постійними змінами вимог щодо перетину кордону слід заздалегідь подбати про перелік документів для перевезення вихованців. Це допоможе уникнути непередбачених ситуацій та проблем при в’їзді до іншої країни.

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.