Чи можна повернутися в Україну, якщо немає закордонного паспорта

З початком повномасштабної війни в Україні багато громадян стали вимушеними біженцями, причому часто кордон із Європою перетинався за внутрішнім паспортом (його копією) або взагалі без документів. Закордонні паспорти могли виявитися простроченими, але це не завадило людям вирушити маршрутом Дніпро — Варшава, Київ — Краків чи інші міста ЄС. Бажаючим повернутися на територію країни під час військового стану потрібно знати про порядок таких дій та необхідні для цього документи.

За якими правилами дозволяється в’їзд з Європи під час воєнного стану

Незалежно від того, куди і за якими документами виїхали українці, рятуючись від війни, кожен може безперешкодно повернутись додому. Це правило актуальне і для тих, хто не мав закордонного паспорта, але його все ж таки доведеться оформити. Найпростіше зробити це у посольстві України чи консульстві на території ЄС під час перебування там, але можна отримати й тимчасове посвідчення особи.

При оформленні статусу біженця повернутися додому та зберегти його вже не вдасться. Тому, якщо ви не збираєтеся залишатися в Європі для постійного проживання, краще оформити статус тимчасового перебування або скористатися біометричним паспортом, який дозволяє безперешкодно перебувати на території ЄС 90 днів. В останньому випадку замовивши квиток у компанії Rubikon за напрямом Одеса — Варшава або Київ — Познань, українці швидше можуть вважатися «туристами», особливо якщо самі винаймають житло і повністю забезпечують себе. Як і за наявності довідки про тимчасове перебування, перетин кордону у зворотному напрямку не створить проблем, і за бажання вони знову можуть в’їхати на територію європейських країн.

Необхідні документи для повернення на батьківщину

Біженцям, які виїхали з України після початку повномасштабної війни з внутрішнім цивільним паспортом, простроченим закордонним документом або взагалі без них, для повернення додому потрібно виконати одну з вимог:

  • звернутися до посольства України на території ЄС та продовжити термін дії закордонного паспорта (якщо він прострочений);
  • оформити такий документ за його відсутності;
  • оформити свідоцтво про повернення (видається у консульстві на підставі українського паспорта).

За відсутності закордонного паспорта у неповнолітніх громадян можна записати дитину до документа одного з батьків або надати прикордонникам свідоцтво про народження та документи, що підтверджують родинний зв’язок із особою, що супроводжує. Якщо ж документи на момент виїзду взагалі були відсутні, буде потрібна довідка з консульства про тимчасову постановку на облік та ідентифікацію особи дітей. Зі східної та північної частин України дорослі часто виїжджали не зі своїми дітьми, але досягнувши кінцевої точки поїздки (наприклад, автобусом Полтава — Варшава) потрібно протягом 1 робочого дня обов’язково зареєструвати таку дитину в українському консульстві.

Чи достатньо для перетину українського кордону одного внутрішнього паспорта

Замовивши на сайті Rubikon автобусний квиток за напрямом Кривий Ріг — Варшава або вирушивши евакуаційним автобусом в будь-яку іншу країну, повернутися в Україну за одним лише внутрішнім паспортом громадянина або його копії вже не вийде. Правила в’їзду передбачають наявність саме закордонного документа, який оформляється в українському консульстві будь-якої країни вашого перебування. Там же продовжують термін дії старого документа та можуть вписати неповнолітніх дітей із обов’язковим вклеюванням фотографії.

У Європі з розумінням ставляться до біженців з України, визнаючи їхнє право на безперешкодне перетин кордону у зворотному напрямку навіть до закінчення військових дій.

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.