Німеччина для українців: як стати біженцем і адаптуватися у країні в 2024 році

За два з половиною роки з початку воєнних дій українських біженців в Німеччині побільшало. І це не дивно: у наших співвітчизників ― унікальні можливості у порівнянні з шукачами притулку з Сирії, Палестини та інших країн! Наші земляки не поневіряються роками у безправ’ї, мешкаючи практично у тюремних умовах, а дуже швидко отримують доступ до того, про що решта біженців лише мріє. Про що річ?       

Наш експерт Кристина Валько розповідає читачам нашого блогу, які переваги є в українців у Німеччині, і як крок за кроком отримати біженство (тимчасовий захист) у 2024 році. 

Німеччина для українців: з чого починається шлях до отримання біженства

За даними  Євростату, навесні 2024 в країні спостерігався найзначніший приріст кількості шукачів притулку в порівнянні з іншими європейськими державами. Наразі Німеччина вже надала тимчасовий захист більш ніж 1,27 млн. наших співгромадян, а це майже третина загального обсягу біженців в ЄС. 

Коли ви прибуваєте до країни, вам треба легалізуватися і отримати тимчасовий захист. Якщо цього не зробити і, наприклад, просто жити в готелі або у знайомих, ви будете звичайним туристом, і вам доведеться виїхати через 90 днів. Крім того, ви не зможете користуватися тими правами і перевагами, які надає офіційне біженство і спеціальний документ, що видають для підтвердження тимчасового захисту згідно з параграфом 24 Закону про правовий статус іноземців.

Які права отримують біженці з України в Німеччині

Якщо коротко, то людина з «кірочкою» або вклейкою Aufenthaltstitel (посвідчення особи, яка перебуває під тимчасовим захистом держави) набуває майже тих самих прав, що й громадянин, і може:

  • перебувати в країні на легальних підставах довше ніж 90 днів на півроку;
  • вчити мову на безкоштовних курсах;
  • офіційно працювати*;
  • мати медичне страхування;
  • отримувати соціальну допомогу на існування в країні;
  • віддати дитину до садочка або школи.

Єдине, чого не можна ― це голосувати на виборах, таке право є лише у громадян. Але взагалі Німеччина для українців-біженців відкриває набагато ширші можливості і надає багато переваг порівняно з шукачами притулку з інших країн та регіонів. 

* Допуск до низки професій та посад має певну специфіку і обмеження ― наприклад, для спеціалістів медичної галузі. Також є складнощі, пов’язані з визнанням українських дипломів, і це робить працевлаштування за фахом проблематичним.

Перебування в таборі і первинна реєстрація: як живуть біженці в Німеччині

Шлях до отримання біженства починається з перебування в таборі ― спеціально організованому охороняємому просторі, де мешкають шукачі статусу біженця. Такі табори існують в різних федеральних землях, але наразі іноземців приймають не всі ― докладніше розповідаємо в статті, повністю присвяченій темі таборів для біженців. 

В такий табір зараз приїжджають, переважно, власним ходом, і вже свідомо ― зваживши всі за і проти, розуміючи специфіку поселення. На початку війни до таборів привозили або направляли волонтери, які чекали і зустрічали наших співвітчизників в аеропортах та на вокзалах. Зараз такого немає, тому шукачі статусу біженця обирають пункт самостійно, враховуючи свої потреби і плани.

Обирати наразі доводиться зі стислої низки таборів лише у 6 землях, і кожне поселення має власні обмеження, тому дізнайтеся заздалегідь:

  • чи приймає пункт людей зі свійськими тваринами, якщо їдете з песиком або кішкою;
  • чи наявні умови проживання для осіб з інвалідністю, які  потребують  спеціального медичного догляду;
  • де розташований табір, і чи є там транспортне сполучення;
  • де можна залишити автівку, якщо їхати власним ходом (на території табору паркуватися не можна).   

В іншій статті ми розповімо докладніше, які землі Німеччини приймають біженців з України. 

Мешкати у таборі разом з іншими іноземцями доведеться до того моменту, поки ваша справа не буде розглянута і ви не отримаєте розподільчого листа, за яким поїдете до призначеного для вашого перебування німецького міста. Там перебуватимете на держзабезпеченні, поки не вивчите мову на базовому рівні і не зможете заробляти, щоб самостійно забезпечити  власні матеріальні потреби. 

Перебування в таборі може тривати від двох тижнів до 6 місяців, що залежить від швидкості обробки ваших документів та розподілу в федеральні землі Німеччини. Фактично «табір» ― це буферна зона, в якій приймається рішення щодо надання тимчасового захисту, тому юридично під час перебування у ньому ви ще не маєте статус біженця. Тим паче, це невід’ємний етап, тому краще запастися терпінням та з легкістю пройти його.

Як подаються документи на біженство і тимчасовий захист   

Коли ви приїдете до табору з наміром залишитися в країні і отримати прихисток, розпочнеться етап вашої легалізації: вас зареєструють як шукача притулку і приймуть заяву на отримання тимчасового захисту. Їхати нікуди окремо не потрібно: представники міграційної служби працюють на території первинного приймального пункту.

Під час реєстрації в таборі для біженців ви потрапите на співбесіду до міграційного офіцера, який поцікавиться вашими обставинами і планами, зніме біометричні дані, перевірить документи і прийме заяву.

Далі розпочинається етап, коли ваш запит розглядається і влада приймає рішення, де ви мешкатимете надалі. Вибирати конкретне місто або землю, здебільшого, не можна: напрямок визначає електронна система, виходячи з наявності бюджету на утримання біженців в тій чи іншій землі. Існує низка обставин, коли ви можете сподіватися на розподіл до обраної громади, але це можливо лише за вагомих причин, про які ми розповіли у окремій статті.

Весь цей час ви маєте перебувати в таборі, дотримуватися вимог та чекати розподільчого листа, надання тимчасового захисту. 

Де і як оформляється дозвіл на перебування і тимчасовий захист

Коли українець прибуває до Німеччини, він має звернутися до місцевого відомства у справах іноземців (Auslaenderbehoerde) або Федерального відомства з міграції та біженців (BAMF) ― особисто або онлайн. Мета звернення ― подання заяви на отримання прихистку і тимчасового захисту. 

Які документи потрібні для оформлення

До заяви треба додати низку документів:

  • біометричний закордонний паспорт;
  • фотографії паспортного зразка (за вимогою);
  • реєстрацію за місцем проживання у Німеччині;
  • інші документи, що підтверджують вашу особистість і обставини біженства (за наявності).  

Види дозволів на перебування

Міграційна установа видає кілька варіантів документів, які дозволяють іноземцям перебувати у Німеччині. Різновид дозволу залежить від етапу оформлення біженства і цілей перебування у країні.  

  1. Fiktionsbescheinigung (тимчасовий дозвіл)

Після розгляду заяви й ухвалення запиту на прихисток іноземець отримує тимчасовий дозвіл на проживання ― Fiktionsbescheinigung. Це окремий паперовий документ зеленого кольору з фотокарткою біженця, особистими даними і терміном дії. Він дійсний до тих пір, доки ви не отримаєте пластикову картку, що теж надає вам право на тимчасове проживання в Німеччині. 

Важливо! Утримувачі цього документу не мають права залишати країну ― інакше процесс легалізації доведеться розпочинати спочатку. 

  1. Aufenthaltstitel (право на перебування)

Це збірна назва, що позначає будь-який документ, який дає будь-яке право на перебування. Їх багато різних, залежно від мети перебування і низки прав, що надаються іноземцю. 

  1. Aufenthaltserlaubnis (дозвіл на тимчасове перебування)

Пластикова картка, яка видається на обмежений проміжок часу різним категоріям іноземних громадян ― залежно від мети перебування у Німеччині. Серед іншого подібну видають якраз біженцям і тим, хто має тимчасовий захист. 

Коли вам видали подібний документ ― це означає, що у вас вже є статус біженця, право на перебування в країні, тимчасовий захист і інші можливості, якими ви можете користуватися ― віддати дитину до школи чи садочка, працевлаштуватися, отримувати соціальні виплати, звертатися по медичну допомогу, вчити мову на інтеграційних курсах.   

Далі ви станете на облік до Jobcenter, знайдете собі житло у призначеній землі і будете облаштовувати життя. Про це докладніше розповімо у наступних статтях циклу про біженство у Німеччині у 2024 році. 

Як виїхати в Німеччину з України в 2024 році?

Повітряне сполучення наразі недоступне, а квитки на залізничні потяги до Європи дістати досить важко, та й кількість маршрутів обмежена. Їхати власним авто можуть собі дозволити не всі, і це досить важкий і довгий шлях.

Більшість українців, які виїжджають до Німеччини, обирають автобусні маршрути, і у цього способу подорожей є вагомі переваги:

  • існує багато маршрутів з різних міст України і до різних міст Німеччини;
  • розклад дозволяє вирушити в будь-який день і навіть обрати зручніший час протягом дня;
  • поїздки з України до Німеччини здійснюють численні перевізники з досвідченими водіями, комфортними автобусами і зручними маршрутами;
  • в автобусі є інтернет, кондиціонер, чай-кава і зарядні пристрої для гаджетів;
  • можна обрати великий автобус або невеличкий спритний «бусик»;
  • автобус майже не стоїть в черзі на кордонах і проїжджає окремою смугою швидше за інших;
  • можна взяти достатньо багажу. 

Якщо вам потрібні квитки на автобус до Німеччини, звертайтеся до нас: компанія «Рубікон» ― сайт № 1 з бронювання  автобусних квитків до Європи без передплати. Дзвоніть або пишіть нам в месенджери ― і ми підберемо для вас найзручніший маршрут на обрану дату.

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.