Чи потрібні сертифікати про щеплення або ПЛР-тести для перетину кордону

Багато людей, коли бронюють на сайті Rubikon квитки на маршрути Київ — Варшава, Дніпро — Варшава тощо, цікавляться, чи потрібні сертифікати, чинні ПЛР-тести та тести на антигени для перетину кордону. Розбираємось із питанням у цій статті.

Чи існують країни Європи та СНД, куди українці можуть потрапити без ПЛР-тесту чи сертифікату?

 

Починаючи з 24 лютого, обмеження для українців щодо COVID-сертифікатів та здачі ПЛР-тестів було скасовано. Усі громадяни України, які вперше перетинають кордон, можуть робити це вільно, не роблячи жодних довідок про вакцинацію. Однак, щодо безпосереднього перебування в країнах та відвідування деяких місць, є певні обмеження.

 

  • Польща.

 

Після перетину кордону маршрутом Житомир — Варшава або іншим рейсом українці вільні від складання будь-яких тестів на COVID. Також у Польщі дозволяється не носити маски у громадських місцях. Винятком є медичні установи.

 

  • Литва та Латвія.

 

У Литві та Латвії громадяни України, які перетнули кордон після 24 лютого, також вільні від будь-яких бактеріологічних та вірусних перевірок. Маски тут носять лише у медичних закладах та громадському транспорті.

 

  • Німеччина.

 

Після в’їзду до Німеччини бажано буде скласти тест, щоб мати можливість відвідувати всі заклади, у тому числі центр реєстрації. На вулиці та в громадських місцях носіння маски необов’язкове.

 

  • Грузія.

 

Вищезазначені документи для відвідування Грузії не потрібні, однак у багатьох закладах вас можуть попросити надіти маску.

 

  • Велика Британія.

 

З 18 березня українцям не потрібно заповнювати passenger locator form і складати тести. Правило діє як для щеплених, так і для нещеплених туристів.

 

Незважаючи на практично повне зняття ковидних обмежень, Rubikon дуже рекомендує уточнювати перед виїздом всі умови відвідувань тих чи інших держав. Так, при бронюванні рейсу
Одеса — Варшава чи будь-який інший трансфер з території України потрібно переконатися, що ви повністю відповідаєте всім умовам «безковидного» проїзду.

Які країни Європи та СНД все ще вимагають ПЛР-тест для в’їзду?

 

Є країни, щоб полетіти або поїхати в які все ще потрібні ПЛР-тести або COVID-сертифікати. Серед держав, які часто відвідують українці, це Вірменія та Туреччина. Так, щоб в’їхати до Вірменії, вам знадобиться зелений сертифікат (підійде підтвердження його наявності в додатку ДІЯ) або негативний тест на COVID, зданий не пізніше 72 годин. В іншому випадку на вас чекає двотижневий неоплачуваний карантин. Усередині країни потрібно носити маски у громадських місцях, а також будьте готові показати підтвердження наявності вакцини у закладах.

 

Щоб поїхати до Туреччини, вам також знадобиться довідка про вакцинацію, причому курс щеплень ви повинні закінчити не менше ніж за 14 днів до візиту в країну. Без сертифіката доведеться складати ПЛР-тест або тест на антиген (не пізніше ніж за 72 і 48 годин відповідно).

Scanning advertising з QR-кодом на мобільному smart phone.

Як заповнити форму здоров’я?

 

Деякі країни, та сама Туреччина, вимагають заповнення так званої ковидної форми. Зробити це можна після прибуття до держави. З її допомогою ви підтверджуєте своє самопочуття та знімаєте з держави, що приймає, частину відповідальності за ваше здоров’я. Зробити це можна:

 

  • заздалегідь перед вильотом або виїздом;
  • під час проходження маршруту онлайн;
  • по прибутті на паспортний контроль.

 

Проте для відвідування деяких країн робити це потрібно в онлайн не раніше, ніж за 12 годин до свого відправлення (не прибуття, важливо). Роздруковувати при цьому нічого не потрібно – ви отримаєте QR-код, який покажете на паспортному контролі. Інші країни дозволяють зробити це у паперовому вигляді під час посадки, а деякі лише до. Якщо ви подорожуєте сім’єю, можна заповнювати одну форму на всіх. У цьому випадку потрібно перерахувати членів сімейства як попутників і написати про їхнє самопочуття.

 

Щоб заповнити бланк ковідної форми, вам потрібно буде ввести:

 

  1. Інформацію про рейс, яким плануєте полетіти (дата, час відправлення, перевізник, цифрове значення, місто прибуття та відправлення).
  2. Свої контактні дані (електронну пошту, телефон).
  3. Адреса прописки та поштовий індекс.
  4. Відомості про пасажира: ім’я, прізвище, вік, стать, національність.
  5. Відповіді на питання про стан здоров’я (запитується про контакти з хворими, наявність симптомів коронавірусу.)</ li>

 

Вводити всі дані слід латиницею. З приводу помилок можна не турбуватися, тому що QR-код можна отримати, навіть якщо ввести фейкові дані. Робити це ми в Rubikon вам, зрозуміло, не рекомендуємо.

 

Вибираючи маршрут Тернопіль — Вроцлав, Одеса — Варшава тощо, ви можете бути спокійні щодо проходження ПЛР-тестів та наявності зеленої довідки про вакцину, проте, якщо ви не впевнені у тому, що ця країна вільно приймає українців, то краще завжди уточнюйте всі деталі перед тим, як бронювати квиток, щоб не зіткнутися з незручностями та не сісти на карантин. Гарного шляху!

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.