Скільки готівки можна брати з собою під час поїздки до Європи

При перетині кордону України маршрутами Тернопіль — Варшава, Тернопіль — Вроцлав та ін. слід уважно поставитися до кількості готівки, яку ви везете з собою. У різних країнах різні умови перевезення грошей, які залежать від багатьох факторів: наявність/відсутність візи, тривалість відвідування, мета подорожі. Rubikon допоможе розібратися у цьому питанні.

Готівка, про яку потрібно заявляти

Максимальною дозволеною незадекларованою сумою, яку людина має право перевозити через кордон, є 10.000 євро готівкою в еквіваленті на будь-яку валюту, тому врахуйте цей момент під час маршруту Полтава — Варшава або будь-якого іншого рейсу, який передбачає в’їзд до держави, яка є членом Євросоюзу. Це стосується як мандрівників, так і біженців. Подібні заходи викликані насамперед запобіганням відмиванню грошей та їх незаконному обігу та перевезенню. Так само не можна і вивозити в Україну незадекларованими понад 10.000.

Також обмеженням зазнають і активи, які можна легко конвертувати у гроші: акції, квитки, облігації тощо. (на розсуд митного службовця відповідно до встановленого законодавства).

Що робити, якщо я везу більше за встановлену суму

Якщо сума готівки та активів у людини перевищує еквівалент дозволених 10.000 євро, слід декларувати та підтвердити її походження перш, ніж вивозити. Щоб це зробити, потрібно:

  • заповнити заздалегідь роздрукований бланк декларації або взяти його на пропускному пункті;
  • вказати еквівалентну в євро суму (наприклад, 13.000 євро);
  • надати документи, що засвідчують особу, а також зняття нею грошей зі свого банківського рахунку або купівлі акцій (чеки, виписки);
  • заповнити графи «походження» (наприклад, отримання заробітної плати із зазначенням повної назви роботодавця та своєї посади в компанії, продаж майна і т.п.) та «мета використання» (купівля нерухомості, вивезення грошей для інвестицій, на сімейні потреби).

 

Майте на увазі, що всі дані щодо вивезення та декларування грошей будуть перевірятися митною службою, і у разі виявлення порушень гроші та цінності можуть бути вилучені до з’ясування обставин, а особисто декларант буде підданий санкцій. Також варто пам’ятати, що всі документи про зняття грошей з рахунків є актуальними лише протягом 90 днів, тому готуватися до поїздки слід лише коли точно знаєте її дату.

Скільки готівки у вас має бути при в’їзді до різних країн Євросоюзу

 

Їдете ви маршрутом Дніпро — Варшава чи Львів — Берлін, заїжджаєте до Німеччини чи Франції, майте на увазі, що кожна країна має певні умови не лише за максимальною кількістю ввезеної валюти, а й мінімального.

 

  • Австрія.

 

Конкретна цифра законодавством цієї країни Європи не вказується. Рішення про її величину приймається безпосередньо на кордоні залежно від мети та тривалості поїздки. Якщо достатньої суми, що ввозиться, у людини при собі не виявиться і вона тимчасово не проживає в Австрії або не може це довести, то запит про в’їзд буде скасовано.

 

  • Бельгія.

 

Щоб перетнути кордон з Бельгією вам потрібно мати мінімум 45 євро на добу, якщо ви зупиняєтеся у приватної особи, і 95 євро, якщо в готелі. У першому випадку також знадобиться лист-підтвердження, в якому приймаючий підтверджує факт вашого прибуття до нього і зобов’язується у разі чого взяти витрати на ваше відправлення додому.

 

  • Німеччина.

 

Потрібно 45 євро на добу. Також прикордонники можуть перевірити, скільки грошей на ваших рахунках, скільки валюти ви перевозите і чи вистачає їх на зворотний квиток додому. Підтвердити платоспроможність можна за допомогою готівки, кредитних карток, номерів телеграфного грошового переказу, дозволу на роботу в країні або декларації спонсорства.

 

  • Іспанія.

 

71 євро на добу, але не менше 637 одиниць євровалюти. Часто потрібна наявність зворотного квитка чи квитка до третьої країни. Для підтвердження платоспроможності підходять практично будь-які дані: дорожні та банківські чеки, дебетові чи кредитні картки з випискою, будь-яка готівка.

 

  • Італія.

 

Для Італії система досить багатоступінчаста і залежить від кількості людей, що подорожують разом, і тривалості поїздки. Так якщо ви плануєте перебувати в країні від 1 до 5 днів, то вам знадобиться фіксована сума 269,60 євро, а для подорожей тривалістю 20 і більше днів це буде 206,58 плюс 27,89 на добу в євровалюті. Майте на увазі, що цифри змінюються щороку залежно від споживчого кошика.

 

  • Польща.

 

Якщо ви плануєте трансфер Житомир — Варшава або інший рейс на територію Польщі, то вам слід провезти при собі щонайменше 300 злотих або 100 злотих на день при в’їзді більш ніж на три дні.< /span>

 

  • Франція.

 

Для перебування у Франції вам знадобиться 65 євро на день, якщо у вас заброньований та оплачений готель та 120 – якщо ні.

 

  • Чехія.

 

Для перебування в Чехії до 30 днів вам необхідна сума, яка дорівнює половині прожиткового мінімуму держави, тобто 40 євро на день. Якщо більше 30 днів – 1200 євро.

У зв’язку з війною багато країн Європи спростили правило в’їзду для біженців, проте поширюється це лише на тих громадян України, які перетнули кордон після 24 лютого 2022 року. Rubikon рекомендує уважно вивчати актуальні дані перед поїздкою, щоб не потрапити в незручну ситуацію на митниці, коли провозитимете гроші.

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.