Як перетинати кордон у 2024 році: поради

Перш ніж вирушити в подорож, важливо з’ясувати, які документи потрібні для перетину кордону. Це дозволить пройти митний контроль без зайвих проблем і стресу. Також дізнайтеся про вимоги країни, що приймає. Дотримуючись простих рекомендацій, можна відвідати родичів, вступити до навчального закладу або просто познайомитися з культурою та визначними пам’ятками Європи.

Хто може виїхати з України

Через воєнний стан пройти пункти пропуску зможуть не всі категорії громадян. Варто заздалегідь переконатися, що ви не потрапляєте до списку людей, яким не дозволено виїзд. Законодавство чітко прописує, хто може виїхати з України. Ось які категорії громадян мають право сміливо вирушати в подорож:

  • чоловіки непризовного віку;
  • не військовозобов’язані жінки;
  • діти;
  • люди похилого віку.

Згідно з останніми правилами перетину кордону, виїжджати за межі України можуть чоловіки віком до 18 років і ті, кому вже виповнилося 60. Пункти пропуску також можуть пройти особи, які не перебувають на військовому обліку через проблеми зі здоров’ям, громадяни, які постійно проживають за кордоном, що мають відстрочку від служби на термін до півроку, люди з інвалідністю та деякі інші категорії. Щодо жінок, то перетнути митницю не вийде лише мобілізованим. Про те, чи дозволено дітям виїжджати без супроводу дорослих, можете прочитати у нашому матеріалі: Чи може дитина перетинати кордон без супроводу дорослого.

Які документи потрібні для перетину кордону

Крім перевірки контрольних списків осіб, які можуть залишати межі України, подбайте про ще один момент. Неможливо перетнути кордон без певної документації, до якої належать:

  • Закордонний паспорт — його підготовка займає від 7 до 20 днів без урахування доставки. Перевірте термін дії документа. Якщо він закінчується через 3-6 місяців, можуть відмовити у в’їзді.
  • Віза — українці подорожують без неї 112 країнами світу. Однак документ є обов’язковим для роботи або навчання за кордоном.
  • Медичне страхування — поліс допоможе уникнути зайвих витрат. Хоча його не завжди вимагають на митниці, документ виручить вас у разі необхідності отримання медичних послуг. Також рекомендується перед виїздом пройти обстеження та відвідати стоматолога.

Якщо подорожуєте з дітьми, знадобляться додаткові документи для перетину кордону — йдеться про свідоцтво про народження та інші документи, що підтверджують родинні зв’язки. Вирішили їхати своїм автомобілем — знадобиться «Зелена карта». Міжнародний страховий поліс дозволить отримати відшкодування коштів у разі потрапляння в аварію. Військовозобов’язаним громадянам для проходження митного контролю потрібна довідка з ТЦК та відповідні документи щодо отримання відстрочки. Також знадобиться підтвердження наявності пільг. Це можуть бути довідки про інвалідність, свідоцтва про народження дітей та інше.

Як перевезти тварину через кордон

Якщо плануєте подорож зі своїм чотирилапим другом, потрібно дещо більше, ніж купити переноску. Вихованцю знадобиться міжнародний ветеринарний паспорт. До нього вносяться позначки про необхідні щеплення та лікування від глистів і бліх. У такому паспорті є відомості про чіпування хвостатого друга. Перед тим, як перевезти тварину через кордон, необхідно зробити їй 2 щеплення від інфекційних захворювань та 1 від сказу. Процедури проводять не пізніше 30 днів до виїзду. Більше інформації про подорожі з чотирилапими дізнаєтеся з іншої статті блогу: Які необхідні документи для домашніх тварин при перетині кордону.

Правила перетину кордону

Під час проходження митного контролю всі люди проходять певну перевірку. Правила перетину кордону зобов’язують вас пред’явити біометричний закордонний паспорт. Він підтверджує особу мандрівника. Вас попросять обґрунтувати мету поїздки. Якщо їдете до родичів чи друзів, митники можуть попросити пред’явити запрошення. Важко пройти контрольно-пропускний пункт без підтвердження фінансової спроможності — наявності достатньої кількості коштів на перебування в ЄС і повернення додому. Правила дозволяють прикордоннику відмовити вам у виїзді без пояснення причин. Подорожувати до Європи сьогодні можна лише наземним транспортом, зокрема автобусом чи потягом.

Що перевіряють на кордоні

Митний контроль не обмежується підтвердженням особи мандрівника. На пропускному пункті впевняться, що мандрівник не перебуває в так званому «чорному списку». До нього потрапляють особи, які вчинили злочини на території Європейського Союзу, а також ті, хто був депортований із однієї з країн. Прикордонники впевняться, що ваше перебування в ЄС не несе небезпеки його громадянам. Важливо зауважити, що перевіряють на кордоні й багаж. Митники не пропустять до Європи вантаж з таким вмістом:

  • зброя та вибухові речовини;
  • наркотичні засоби;
  • м’ясо та молочні продукти;
  • рослини, насіння та саджанці.

Заздалегідь підготуватися до перевірки та дізнатися про інші вимоги вам допоможе цей матеріал: Скільки багажу можна брати з собою при виїзді за кордон. Дотримуючись простих рекомендацій, ви уникнете багатьох проблем.

Як перетинати кордон із Польщею

У кожній країні є ряд правил щодо в’їзду на їхню територію. Перед тим, як перетинати кордон з Польщею, переконайтеся, що документація та багаж відповідає вимогам. У країну можна заїхати через 13 пунктів, серед яких Ягодин – Дорогуськ, Краковець – Корчова, Смільниця – Кроценко та інші. Сюди зможете завезти:

  • 5 кг фруктів та овочів, крім картоплі;
  • 2 кг яєць і продуктів, що їх містять;
  • 500 г кави та 100 г чаю на особу;
  • 2 кг меду;
  • 5 кг дитячих сумішей.

Окрім стандартних для Європи м’яса, консервів та молочки, сюди не можна провозити запечатані плитки чистого шоколаду.

За правилами перетину кордону з Польщею ви не зможете взяти з собою ліки зі вмістом кодеїну та ефедрину. При виявленні заборонених продуктів і речовин вам загрожує штраф і конфіскація. Якщо не знаєте, як швидко дістатися з України до Польщі — Rubikon до ваших послуг. На сайті можна підібрати та забронювати квиток за маршрутом Київ-Варшава. За нього ви платите водієві під час посадки.

Як перетинати кордон із Угорщиною

Під час проходження митного контролю враховуйте низку моментів. Вийде провезти:

  • до 5 кг круп і макаронів;
  • до 20 кг цукру з розрахунку на особу;
  • 10-літрову каністру пального;
  • інші товари на суму не більше 300 євро.

Правила перетину кордону з Угорщиною дозволяють транспортувати лікарські засоби з кодеїном та ефедрином. Однак для цього вам потрібно пред’явити рецепт від лікаря, копію медичної картки, чек про покупку, довідку про діагноз із печаткою. Після декларування на митниці вам дозволять взяти з собою транквілізатори та психотропні препарати. Для знеболювальних, вітамінів, таблеток від захитування дозвіл не потрібен. Список заборонених продуктів і предметів є стандартним для ЄС. Проїхати можна через пропускні пункти Тиса – Захонь, Дзвінкове – Лонья, Косине – Барабаш та інші. Ви зможете з комфортом дістатися до столиці Угорщини, скориставшись маршрутом Ужгород-Будапешт від компанії Rubikon.

Як перетинати кордон із Румунією

Якщо плануєте поїздку на батьківщину графа Дракули та середньовічних замків, не варто завантажувати у багаж бамбук, хвойну кору, корми для тварин і ветеринарні препарати. Дозволено брати з собою особисті речі, в тому числі переносні музичні інструменти, радіо, телевізійні пристрої, особистий портативний комп’ютер. У багажі може бути трохи їжі з тривалим терміном зберігання. Дозволено брати товари вартістю до 300 євро — для себе чи в подарунок.

Правила перетину кордону з Румунією дозволяють провозити до країни ліки несильної дії. Інші препарати потрібно декларувати та транспортувати з рецептом. За перебування заборонених продуктів і речей загрожує штраф, конфіскація і в особливих випадках  —депортація з забороною в’їзду до 5 років. Проїхати можна через пункти Дякове – Халмеу, Солотвино – Сінегу Мармація, Порубне – Сірет та інші. Підібрати та забронювати квиток за маршрутом Одеса-Бухарест можна на сайті компанії Rubikon.

Як перетинати кордон зі Словаччиною

Країна з гарними краєвидами ставить ряд обмежень. За правилами перетину кордону України та Словаччини, проблематично провезти з собою шоколадні цукерки, сало, продукти, що швидко псуються, фрукти, живі дерева. Заборонено лотерейні квитки, велику кількість прикрас і дорогих металів. Дозволено взяти:

  • 2 л міцного алкоголю;
  • 4 л вина;
  • 16 л пива.

Ви також можете взяти з собою лікарські засоби для особистого користування на суму до 430 євро. Сильнодіючі препарати пропускаються лише з рецептом і декларуванням. Митниця не пропускає ліки з кодеїном та ефедрином. Можете сміливо проходити контроль із технікою для особистого користування в кількості 1 одиниця. Якщо ціна пристрою перевищує 500 євро, його обов’язково треба декларувати. Проїхати на транспортному засобі ви зможете на пунктах Малий Березний – Убля, Ужгород – Вишнє Нємецьке. Скориставшись послугами сайту Rubikon, ви швидко дістанетеся до Словаччини. Бронюйте квитки на автобус Львів-Братислава та оплачуйте їх водієві безпосередньо при посадці.

Приємне подорожування неможливе без ретельної підготовки та планування. Заздалегідь підготуйте документи для перетину кордону, ознайомтесь зі списками дозволених для ввезення предметів та оберіть надійного перевізника, такого як Rubikon. Дотримуючись простих рекомендацій, ви зможете уникнути стресу.

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.