Чи може дитина перетинати кордон без супроводу дорослого

Під час бронювання рейсів Тернопіль – Варшава, Тернопіль – Вроцлав, Житомир – Варшава тощо. клієнти часто запитують менеджерів нашої компанії Rubikon про те, чи можуть вони відправити своїх дітей у супроводі інших дорослих або зовсім поодинці. У цій статті ви зможете отримати докладну інформацію щодо цього питання, адже на період воєнних дій правила перетину кордону неповнолітніми змінилися.

Що означає термін «неповнолітній без супроводу дорослих»?

 

Неповнолітній без супроводу дорослих – це особа, якій на момент перетину кордону не виповнилося 18 років і яку не супроводжують батьки або опікун. Під опікуном у разі передбачається юридично зареєстрований у зв’язку з Наказом про опікунство суб’єкт.

 

Під це правило не потрапляють діти, які їдуть за кордон від школи або іншої організації для навчання, оздоровлення, туризму або спортивних змагань. Простіше кажучи, для трансферу Полтава — Варшава на автобусі разом з вчителями та тренерами, що супроводжують, потрібна лише згода батьків, а вирішення решти питань вже забезпечує установа, яка ініціює поїздку.

 

Чи можливі поїздки дітей за кордон без супроводу дорослого?

 

Виїзд із країни дітей, які не досягли повнолітнього віку, — питання досить неоднозначне. Прикордонники, а також співробітники митного контролю завжди дуже ретельно підходять до вивчення кожного окремо взятого випадку. Справа в тому, що несанкціонована перепустка дитини тягне за собою досить серйозні проблеми для прикордонної служби, тому перевірка буде ретельною. Особливо щодо наявності згоди обох батьків на перетин дитиною кордону, адже поширені випадки викрадення неповнолітніх батьком чи матір’ю. На сайті rubikon.com.ua< span style=”font-weight: 400;”> при замовленні або бронюванні квитка ви можете поставити всі запитання нашим менеджерам і отримати розгорнуту відповідь для конкретно вашої ситуації.

Як можна отримати дозвіл батьків на перетин кордону дітей віком до 18 років при воєнному стані

 

Посилаючись на введення в Україні військового стану, діти до 16 років можуть перетинати кордон у супроводі будь-якого з батьків або близьких родичів:

 

  • матері;
  • батька;
  • бабусі;
  • дідусі;
  • повнолітніх брата або сестри;
  • мачухи або вітчима.

 

Також опікун має право на перевезення неповнолітнього. Якщо офіційного опікунства у дитини немає, а батьки фізично не можуть бути присутніми при її трансфері (перебувають у зоні бойових дій/на тимчасово окупованій території тощо), можна оперативно подати відповідну заяву до органів опіки України про прохання про тимчасове піклування (потрібна згоду одного з батьків) або завірену у нотаріуса згоду на виїзд дитини (потрібно отримати від обох батьків).

 

У разі перельоту або виїзду групи дітей необхідні такі документи:

 

  • згода Національної соціальної служби на виїзд певної групи дітей;
  • список дітей, які перетинають кордон, а також їх супроводжують з уточненням конкретної мети поїздки;</li >
  • паспорти або свідоцтва про народження неповнолітніх;
  • схвалення служби у справах дітей на їх виїзд у зв’язку зі згодою батьків або опікунів дитини;</li >
  • заява на виїзд дитини від батьків.

 

Супроводжуючі, у свою чергу, несуть відповідальність за групу дітей, з якими вони виїжджають, і зобов’язані підписати батьківський дозвіл, що підтвердить згоду перших із зазначеною в ньому інформацією. Якщо поїздка здійснюється регулярно (наприклад, дитина постійно їздить маршрутом Дніпро — Варшава з тим самим супроводжуючим), то цей дозвіл можна використовувати багато разів без потреби в його переоформленні.

 

Супроводжувальному суворо заборонено змінювати деталі поїздки або перельоту без відповідного дозволу батьків або передавати дитину іншому опікуну, доки на це не отримано їх письмове підтвердження. Якщо проводник змушений повернутися до країни раніше неповнолітнього, необхідно надіслати відповідний запит батькам про передачу піклування іншому опікуну, який може підтвердитися або відхилитися. В останньому випадку суб’єкт не має права повертатися через кордон без неповнолітньої дитини.

Чи потрібно завіряти батьківський дозвіл на виїзд неповнолітнього з опікуном у нотаріуса?

 

Нотаріальне завірення довідки на виїзд неповнолітнього, як правило, законом не вимагається. Однак, у багатьох країнах Європи, якщо дитина в’їжджає в країну без хоч одного з батьків або офіційного опікуна, може знадобитися «віза неповнолітнього». Вона, по суті, і є цим дозволом. Його вже потрібно завіряти в адвоката чи нотаріуса.

 

Чи може неповнолітній перетинати кордон самостійно, без дозволу батьків

 

Так, за законом дитина може купити квиток Житомир — Варшава і виїжджати з України за умови, що йому вже виповнилося 16 років. Для цього не потрібно жодних довідок, згод батьків та опікунів, які супроводжують (актуально для Польщі та більшості країн Європи, але варто все ж таки уточнювати цей момент у менеджерів Rubikon). Однак у самій країні він отримає статус дитини без нагляду, після чого буде поміщений до закладу тимчасового перебування (якщо немає житла, де на нього чекають для розміщення). Після цього його можуть вивезти назад до України лише батьки чи опікун.

Компанія Rubikon займається бронюванням та продажем автобусних квитків за багатьма напрямками. Купивши квиток у нас, ви не сплачуєте за нього, т.к. ми отримуємо комісію від перевізників, а чи не пасажирів. Таким чином, ви абсолютно безкоштовно отримуєте низку цінних переваг:

 

  • зручний та інтуїтивний інтерфейс;
  • можливість замовити поїздку через чат або по телефону;
  • підтримку операторів, які допоможуть розібратися в будь-якій ситуації та дадуть відповіді на запитання щодня з 08:00 до 20:00 ;
  • тільки перевірених та пунктуальних перевізників з комфортабельними автобусами.

 

А ще Rubikon забезпечує своїм клієнтам можливість безкоштовного бронювання квитка. Все просто: ви замовляєте рейс, а платити за нього потрібно лише під час посадки! Таким чином ви знімаєте з себе всі ризики щодо форс-мажорів та перенесення поїздки. Приємної подорожі!

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.