Чи потрібний дозвіл від другого батька для виїзду з дитиною?

Кожна людина, котра готується до поїздки за кордон, хоче провести її з комфортом. Дуже важливою є підготовка тим, хто їде з дітьми. Адже, перш ніж купувати квиток на автобус, потрібно підготувати папери для виїзду. У кожній країні свої правила для перетину кордону. Зазвичай, етап підготовки документів є серйозною складовою планування поїздки. І ще серйознішим він стає, коли документи потрібно готувати і дитині, особливо коли в країні запроваджено військовий стан. Щоб ваша поїздка була успішною та комфортною, бронюйте квитки на сайті Rubikon. Також ми підготували для вас відповіді на питання, що часто задаються.

Які документи потрібні для виїзду з дитиною на час воєнного стану?

На даний момент, коли в країні війна і багато батьків чоловіки — військовозобов’язані, вивіз чада за кордон є прерогативою матері. Якщо батько не має певного дозволу для перетину кордону, йому потрібно підготувати папери, щоб його малюк спокійно з’їздив до іншої країни.

А тепер давайте докладніше ознайомимося з умовами, за яких діти можуть виїхати з України під час війни:

  1. Малюкові дозволяється перетнути кордон з мамою чи татом, з бабусею чи дідусем, з братом чи сестрою, опікуном, які досягли повноліття, з мачухою чи вітчимом. Також дитина може потрапити за кордон із уповноваженою людиною батьків.
  2. Для вивезення малюка в іншу країну родичами необхідно підготувати документи, що підтверджують родинний зв’язок. Це може бути посвідчення про його народження, шлюб батьків.
  3. Якщо малюк виїжджає без батьків, а з людиною, яка не є родичем, вашому нотаріусу потрібно підготувати папери, де батьки дозволяють виїзд своєму чаду.

Нещодавно держприкордонслужба повідомила, що дозвіл на вивезення малюків можна буде скласти у формі програми «Дія». Цей законопроект ухвалила ВРУ. Таким чином, отримати схвалення на виїзд неповнолітнього можна за допомогою телефону.

Моменти, які варто врахувати, плануючи подорож з малюком без батька/матері

Згідно із законопроектом №6146 отримання дозволу на те, щоб вивезти дитину, спрощується. Дозвіл уповноважений вносити до загального реєстру та нотаріуса, тільки зі схвалення другого з батьків. І цей документ може працювати до трьох років.

Якщо кордон перетинає група дітей, для цього знадобляться такі достовірні папери:

  1. Згода Національної соціальної служби щодо вивезення великої кількості дітей.
  2. Списки групи та супроводжуючих.
  3. Український паспорт чи свідоцтво про народження всіх хлопців та дівчат.
  4. Схвалені службою у справах дітей папери. Їх мають підготувати представники кожного малюка на поїздку до іншої країни, виходячи із категорій дітей, які є у правилах перетину прикордонної зони України її громадянами.
  5. Дозволи мами та тата на виїзд дітей, які зобов’язані запевнити у службі у справах дітей. Це можна зробити без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків, якщо є український паспорт для поїздки дитини за кордон або посвідчення про народження.

Ці зміни вносилися спеціально для безпечної поїздки за кордон з дітьми та для гарантованого повернення дітей назад до України.

Як поїхати з малюком за кордон без схвальних паперів від батька?

Часто виходить так, що мамі потрібно вивезти дитину без схвалення її чоловіка, колишнього чоловіка чи партнера. Адвокати та прикордонна служба виділяють такі пункти, коли дозвіл від батька не потрібен:

  1. Батько є громадянином іншої країни або зовсім не має громадянства.
  2. Папу позбавили батьківських прав.
  3. Дитина перевозиться на постійне перебування в іншій країні.
  4. Коли батька немає в живих.
  5. Дані про тата не містяться у посвідченні про народження.
  6. Папа визнаний судом як недієздатний або зниклий безвісти.
  7. Коли у батька борг із аліментів.

Іноді для вивезення дитини слід пройти судову процедуру. Але коли вищезазначені папери на руках матері, поїздка з дитиною не буде під загрозою.

Як звозити малюка за кордон без схвалення другого з батьків строком до 1-го місяця перебування за межами України?

Якщо ви хочете поїхати зі своєю дитиною до Польщі, наприклад, і час перебування за межею України складатиме термін до 4-х тижнів, схвалення другого з батьків на переміщення малюка може не знадобитися. Також рішенням суду визначається місце проживання батька та малюка. Або це має бути засвідчено органами опіки. До цього батька не застосовуються дії примусового побачення з малюком та усунення перешкод для зустрічі з ним.

Вам не потрібно схвалення другого з батьків, якщо ваша дитина живе з вами, а другий з батьків тільки забезпечує його фінансово і частково бере участь у житті малюка. Цей момент підтверджується судновим документом. Коли стосунки з другим батьком не є загрозою для вас або малюка, краще повідомити його про майбутню поїздку. Так, ви зможете бути впевнені, що жодних перешкод не виникне на вашому шляху під час поїздки разом з Rubikon.

Коли можна отримати схвалення на вивезення малюка, якщо другий батько не дає на це згоду?

У новому законопроекті встановили чіткий перелік вимог, коли схвалення другого з батьків на вивезення дитини до іншої країни не потрібне:

  1. Смерть мами чи тата.
  2. Другого батька залишили без батьківських прав, визнали його зниклим, не здатним забезпечувати малюка та брати участь у його житті.
  3. Якщо суд видав документ, яким не потрібен схвальний папір від другого батька на тимчасовий виїзд дочки чи сина за кордон.
  4. Якщо малюк чи тато/мама є громадянином іншої країни чи людиною без громадянства.
  5. Мати-одиначка може вивезти свою дитину за наявності документів, що підтверджують достовірність її статусу.
  6. Дозвіл від другого з батьків не потрібен, якщо борг за аліментами не сплачувався більше трьох місяців.

Звичайно варто врахувати, що бувають різні, дуже індивідуальні ситуації, і щоб ваша поїздка не принесла вам дискомфорт, краще проконсультуватися з вашим адвокатом.

Куди не можна їхати, якщо другий з батьків не схвалює виїзд дитини?

Бувають складнощі, коли сварки між мамою та татом призводять до того, що другий батько не хоче схвалювати вивезення своєї дитини на кордон. Звичайно, в деяких випадках такі моменти не будуть причиною скасування поїздки. Все, що вам потрібно – почати підготовку до поїздки заздалегідь. Адже, маючи в запасі достатньо часу, можна отримати дозвіл на вивезення дочки/син за допомогою правосуддя. Для цього батькові потрібно звертатися до суду за місцем прописки, подавати заяву на схвалення вивезення малюка без згоди другого з батьків та сплатити податок.

Щоб правильно написати заяву, потрібно зазначити:

  1. Ціль вивезення дитини.
  2. Скільки часу дитина пробуде в іншій країні.
  3. Місце, де буде зареєстровано дитину в іншій країні.
  4. Факт того, що другий батько відмовляється давати свою згоду на вивезення малюка до іншої країни.

Звичайно, до всього вищесказаного потрібно додати документи, які це підтвердять. Наприклад, вказати мету та проживання дитини можна за допомогою туристичної путівки.

Але якщо ви отримали документи на виїзд сина чи доньки з України, це ще не означає, що ви можете завезти їх до будь-якої країни без схвалення другого з батьків. Існують країни, в які ви можете в’їхати разом з дитиною, тільки якщо на руках є дозвіл від обох батьків. До цього своєрідного переліку країн входять держави шенгенської зони. Тож перед покупкою квитків та туристичної путівки уважно вивчайте вимоги кожної країни щодо ввезення на її територію дітей. Зазвичай, ці дані вказані в описі візи. Не забувайте, що візові правила мають властивість змінюватися, тому вивчайте інформацію щоразу, коли плануєте поїздку.

Оформляємо папери на вивезення малюка

Щоб оформити документи дитини правильно, потрібно знайти нотаріуса. На зустріч батьки зобов’язані взяти паспорти та ІПН, а також посвідчення про народження дітей. Оформлення не займає багато часу. Щоб виїхати з дитиною без другого з батьків, той повинен дати свій дозвіл і завірити папір у нотаріуса.

Коли дитина вирушає в поїздку з рідними або в групі дітей, дозвіл мають скласти у нотаріуса обоє батьків. На ім’я супроводжуючого оформляється довіреність, вся інформація про супровід має бути прописана у дозволі. Також зазначаються країни, куди їде малюк, навіть якщо вони транзитні. Обов’язково прописується мета та термін перебування сина/дочки за кордоном.

Щоб замовити квитки, потрібно зайти на сайт Rubikon

Коли всі документи на руках і ви впевнені, що вдалося дотриматися всіх вимог для перетину кордону з дитиною, залишається тільки купити квитки. Наш сайт гарантує вам легке замовлення квитків завдяки зручному інтерфейсу. Вам просто потрібно вибрати звідки ви хочете виїхати та місце призначення. Підібрати зручну дату, час та швидко забронювати місце. На сайті на вас також чекають бонуси та знижки від перевізників. А комфортабельний транспорт забезпечить вас та вашу дитину веселою та легкою поїздкою.

Зверніть увагу на рейси Дніпро – Варшава, Житомир – Варшава, Одеса – Варшава, Тернопіль – Вроцлав. Ними найчастіше користуються сім’ї з дітьми, щоб відвезти свою дитину до безпечного місця.

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.