Чи може громадянин РФ виїхати з України

У зв’язку з розвитком військових дій в Україні багато росіян не можуть повернутися до себе в країну. Наприклад, маршрутом Одеса – Вроцлав. Через ситуацію перед людьми постало питання — як же перетнути кордон і потрапити додому. Адже у багатьох у Росії живе подружжя, сім’я та інші близькі родичі, а також є робота чи навчання. Щоб виїхати з території України та дістатися до будинку, потрібно підготувати список обов’язкових документів. Якщо з вами поїдуть діти, потрібно зібрати документацію і на них. Крім того, необхідно знати правила, які діють на контрольно-пропускних пунктах.

Як виїхати з України до Росії зараз

В даний час перетнути кордон території України можна тільки на автобусі, автомобілі або пішки. Ніякі літаки та потяги зараз не вирушають. Однак для громадян РФ виїхати за межі України ще проблематичніше. Якщо раніше перетин кордону можна було здійснити безпосередньо, то зараз необхідно добиратися через сусідні держави. Для цього вам доведеться виїхати з України, а потім через відкриті країни потрапити до Росії. Серед таких держав виділяють Польщу, Румунію, Молдову, Угорщину та Словаччину.

Однак потрапити безпосередньо з них до Росії також проблемно, оскільки прямі рейси практично до всіх країн ЄС закриті. Проте ви можете, наприклад, з Польщі дістатися Туреччини, а вже звідти долетіти додому.

На території України ви можете пересуватися автобусом, машиною, поїздом або пішки до контрольно-пропускного пункту на кордоні. Потім через інші країни вже можна дістатися літаком до Росії.

Вирушаючи додому через Польщу, наприклад маршрутом Львов — Вроцлав, ви можете скористатися послугами сайту компанії Rubikon. Замовивши квиток на автобус, ви безперешкодно потрапите на територію цієї держави такими популярними маршрутами, як Київ — Вроцлав. Крім того, ви можете поїхати до Польщі без документів, що значно спрощує процес підготовки до виїзду. Під час поїздки в салоні автобуса працюватиме кондиціонер, а також надані безкоштовний чай/кава та інші зручності для комфортного пересування.

Однак якщо у вас є можливість знайти або оформити якісь із обов’язкових документів (закордонний паспорт, страховий поліс, свідоцтва про народження чи шлюб тощо), то краще заздалегідь їх підготувати разом із копіями. Так ви вбережете себе від непередбачених ситуацій усім шляхом від України до Росії.

Які правила для виїзду громадян РФ з України під час війни

Крім вибору одного з варіантів повернення на батьківщину, важливо приділити увагу збору необхідних документів і довідок, щоб при перетині кордону не виникло жодних проблем. Також потрібно враховувати правила, які діють у тих країнах, у які ви плануєте в’їхати. Підготовляючись до в’їзду на територію іншої країни, необхідно також підготувати список обов’язкових документів, серед яких:

  • діючий закордонний паспорт;
  • страховий поліс.

Крім того, може знадобитися документація, що підтверджує поважну причину для перетину кордону. Наприклад, це можливо запрошення на лікування від медичного підприємства.

Якщо ви їдете з дитиною, доведеться зібрати і для неї страховий поліс, а також закордонний паспорт. У разі його відсутності знадобиться свідоцтво про народження та документи, що підтверджують спорідненість.

За правилами громадяни РФ можуть здійснити в’їзд на територію Польщі на запрошення або особливі підстави. Однак для перетину кордону з іншої країни (в даному випадку з України) нічого цього не потрібно. Тому росіяни можуть дістатися до Польщі автобусом або іншим транспортним засобом, а далі вже через Туреччину вирушити прямим рейсом до Росії. Для в’їзду в такі країни, як Угорщина та Словаччина, іноземцю потрібно надати посвідку на проживання України. Для громадян РФ якихось вказівок для перетину цих держав поки що немає.

Також діють правила і для в’їзду в РФ для іноземців, згідно з якими ви можете перетнути кордон, якщо у вас є близькі родичі. У цьому випадку необхідно буде підготувати свідоцтво про народження, копію паспортів подружжя або дитини/батьків, документ про укладення шлюбу.

Звернувшись до послуг перевізників компанії Rubikon, ви можете швидко дістатися одного з міст Польщі. Наприклад, маршрутом Полтава – Вроцлав. А вже звідти виїхати до Туреччини та долетіти прямим рейсом до Росії.

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.