Чи може дитина виїхати за свідоцтвом про народження

Подорож за кордон — завжди захоплююча пригода, до якої кожен турист ставиться максимально серйозно. Військовий стан в Україні вніс свої корективи до цього процесу. Багато жителів змушені тікати від війни, забираючи із собою дітей. Які дозволи при цьому потрібні і чи можна використовувати лише свідоцтво про народження, краще знати заздалегідь.

З якими документами дитина могла виїхати за кордон до війни

Більшість біженців з України використовують такі популярні автобусні маршрути, як
Кривий Ріг – Варшава, Київ – Краків чи Харків – Познань. Крім Польщі, можливі й інші напрями – Італія, Іспанія, Німеччина.

Куди б ви не вирішили вирушити з дітьми до війни, потрібно було мати такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • документ, що підтверджує особу супроводжуючого батька або інших осіб, з яким їде неповнолітній (якщо вони не родичі потребували згоди обох батьків);
  • нотаріально завірена згода другого з батьків (якщо дитина їде з одним з них) із зазначенням терміну перебування за кордоном та переліком країн, які будуть відвідані;
  • проїзний документ на малюка.

Згода батька не була потрібна в тому випадку, якщо він громадянин іншої країни. Якщо другий батько добровільно не погоджувався на вивезення дитини за кордон, отримати такий дозвіл допомагав суд.

Основні зміни правил виїзду дітей за кордон з початком воєнних дій

З початку повномасштабної війни Україну щодня залишає велика кількість українців. За допомогою компанії Rubikon автобусні маршрути Київ—Варшава або виїзди зі східних регіонів країни виконуються на регулярній основі. Враховуючи реальну загрозу життю та здоров’ю, процедура перетину кордону дітьми спростилася.

Основні зміни виражені в:

  • без обов’язкової згоди батька на вивезення дитини матір’ю;
  • спрощеній процедурі оформлення нотаріальної згоди другого з батьків, якщо мати все ж таки вирішила його взяти (спеціальні бланки з реквізитами нотаріуса не потрібні, але наявність дозволу може прискорити проходження митниці);
  • можливість використання закордонного паспорта з відміткою про особу дитини замість її свідоцтва.

З березня 2022 року з’явилися зміни і у правилах виїзду за кордон дітей-сиріт, неповнолітніх, без батьківського піклування та вихованців дитячих будинків сімейного типу. Їх можуть супроводжувати опікуни, вихователі-піклувальники або довірені ними особи, але лише за наявності письмового дозволу органів опіки чи військової адміністрації. При проходженні митниці вони мають надати документи, що підтверджують особу дитини (паспорт або видане під час народження свідоцтво), а також указ директора інтернатної установи про дозвіл на переміщення за кордон України.

За будь-яких обставин після прибуття згаданих категорій дітей до конкретного міста ЄС їх обов’язково записують на тимчасовий консульський облік у країні перебування. Це необхідно для повноцінної реалізації прав і свобод дитини на час перебування у Європі.

Перелік необхідних документів на даний час

Замовити квиток за напрямом Дніпро — Варшава, Київ — Познань або в іншу країну ЄС з малюком досить просто, але які папери будуть потрібні при перетині кордону залежить від того, з ким саме планується переїзд (з території Європи можна полетіти далі літаком). Для дітей віком до 16 років можливі кілька варіантів:

  1. Якщо це один із батьків або близьких родичів (бабуся, дідусь, вітчим, мачуха, брат або сестра, які досягли 18-річного віку), необхідно свідоцтво про народження дитини та паперу, що підтверджують родинний зв’язок (наприклад, свідоцтво про шлюб). Додаткові офіційні заяви не потрібні.
  2. Завірений у нотаріуса дозвіл від батьків необхідний у випадках, коли супроводжуючий не є близьким родичем, вітчимом чи мачухою. Це можуть бути друзі чи далекі родичі. Запевнити заяву можна у органах опіки місцевого рівня. Як документ, що посвідчує особу дітей віком до 16 років, використовується те ж свідоцтво про народження або паспорт, якщо такий є.

З 8 липня 2022 року надати згоду батьків (одного з них) на проїзд кордону їх неповнолітньою дитиною можна в електронному форматі. Усі отримані дані надалі вносять до Держреєстру через Дію.

Для виїзду неповнолітніх дітей (до 18 років), які постійно проживають у навчально-виховних закладах різних форм власності, обов’язковий супровід офіційного представника або уповноважених заступників. При собі він обов’язково

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.