Чи потрібний закордонний паспорт для виїзду з України

Плануючи відпустку чи ділову поїздку до країн Європи, кожна людина заздалегідь продумує, куди вона поїде, скільки речей із собою візьме, які місця та визначні пам’ятки подивиться і багато інших деталей. Найважливіше, що потрібно підготувати перед виїздом, — перелік необхідних документів. Не забудьте заздалегідь зібрати всі необхідні папери, щоб перетнути кордон без проблем.

Чи потрібно брати із собою закордонний паспорт для виїзду з України

Для українських туристів для перетину кордону насамперед може знадобитися біометричний закордонний паспорт.

 

Перед придбанням квитків обов’язково перевірте:

  • не закінчився період дії паспорта;
  • чи чиста сторінка для проставлення штампу;
  • період дії паспорта після закінчення поїздки.

Замовляючи на сайті Rubikon квитки на автобус за напрямками Дніпро — Варшава,
Кривий Ріг – Варшава, Житомир – Варшава, Тернопіль – Варшава, ви можете перетнути кордон без наявності закордонного паспорта. Під час подорожі ви можете отримати каву або чай безкоштовно. У салонах автобусів передбачено: кондиціонер, wi-fi, розетки та інші зручності для комфортного пересування клієнтів до місця прибуття.

Список документів для перетину кордону

Підготовка до подорожі країн Європи починається зі збору переліку документів. Пакет паперів залежить від законів та правил іноземної держави. У більшості країн Європи громадяни України можуть перебувати до 90 днів протягом півроку без наявності візи, що діє. Якщо ви вирішите затриматися або заздалегідь заплануєте поїздку на більш тривалий термін, потрібно її оформити.

На даний момент для перетину кордону потрібен не лише внутрішній паспорт, а й закордонний біометричний документ. Крім того, вирушаючи у поїздку, необхідно взяти із собою:

  1. Медичне страхування. За наявності біометричного паспорта не обов’язково, але бажано її оформити до виїзду.
  2. Поліс страхування. Якщо ви плануєте поїхати на автомобілі.
  3. Доказ платоспроможності — готівка, картки.

Також, щоб отримати дозвіл на в’їзд до однієї з країн Європи, можуть знадобитися документи, що підтверджують мету поїздки. До них відносяться зворотні квитки, бронь у готелі, запрошення від родичів, друзів чи знайомих іноземців. Відомості у придбаних квитках мають збігатися з паспортними даними.

Вирушаючи за кордон із дітьми, не забудьте взяти документи і для них. Це може бути закордонний паспорт, свідоцтво про народження чи внутрішній паспорт дитини. Щоб максимально убезпечити поїздку від непередбачених ситуацій, досвідчені мандрівники радять зробити ксерокопії необхідних документів та взяти їх із собою.

Куди поїхати українцям без закордонного паспорта

Наразі правила перетину кордону для жителів України посилилися порівняно з кінцем лютого та весняним періодом. Не багато країн приймають іноземців за внутрішнім паспортом.

Без закордонного паспорта українці можуть полетіти літаком або поїхати автобусом до Польщі, Білорусії, Румунії. Подавши заяву на тимчасовий притулок на кордоні Словаччини, після її схвалення можна перебувати у країні до 90 днів. Також є можливість в’їхати до Угорщини без закордонного паспорта, але для того, щоб залишитись у країні, необхідно отримати статус тимчасового захисту.

Умови виїзду для біженців за кордон України

Після початку військових дій десятки країн почали приймати біженців із України, які перетинають кордон у пошуку безпечного притулку. Чимало українців вирушають до Польщі, але попросити захист можна і в інших державах Європейського Союзу (ЄС). Якщо ви маєте робочу візу, друге громадянство однієї з країн ЄС, ви можете не просити притулку.

У більшу частину країн біженці можуть полетіти літаком або поїхати автобусом за біометричним закордонним паспортом або внутрішнім паспортом без оформлення візи та додаткових документів на строк до 90 днів. Для того, щоб працевлаштуватися та проживати на території іншої держави, українцям та іншим іноземцям необхідно зареєструватися та отримати статус тимчасового захисту чи біженця.

Країни, що межують із Україною (Польща, Румунія, Словаччина, Молдова, Угорщина) мають центри для біженців. Тут збираються волонтери та допомагають жінкам з дітьми в оформленні документів, пошуку житла та забезпечують товарами першої необхідності. У Молдові, Португалії, Німеччині, Ірландії та деяких інших країнах надають фінансову допомогу. Отримати виплати можна одноразово чи щомісяця залежно від правил та умов конкретної держави.

Як виїхати за кордон України за внутрішнім паспортом

Замовляючи квиток на автобусний рейс на сайті Rubikon, ви можете перетнути кордон Польщі за внутрішнім паспортом без оформлення візи, полісу та інших документів. Вибираючи нашу компанію, клієнт може:

  • безкоштовно забронювати квитки;
  • перевезти тварин без трансферу та документів;
  • отримати 5% знижку, здійснивши повну оплату на картку;
  • доїхати до місця прибуття в комфортних умовах;
  • отримати знижки на квитки для дітей;
  • заздалегідь дізнатися всі деталі та подробиці поїздки за кордон.

Плануючи поїздку в інші країни, щоб уникнути проблем з поверненням до рідного міста або перетину кордону, візьміть із собою закордонний паспорт. Якщо його немає або він прострочений, ви можете його легко оформити в будь-якому місті України або в консульстві після прибуття в країну проживання.

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.