Чи потрібна віза якщо немає біометричного паспорта

З початком повномасштабної війни в Україні багато громадян залишають країну, щоб убезпечити себе та своїх дітей від російської агресії. У перші дні вторгнення кордон часто перетинали за внутрішнім паспортом, його копії чи взагалі без документів. Щоб виїхати до Польщі чи будь-якої іншої країни ЄС зараз, варто детальніше ознайомитися з інформацією, за яким документом можна перетинати кордон і чи потрібна віза, якщо немає біометричного паспорта.

Чи можна виїхати з України без біометричного паспорта

Виїхати з України можна за біометричним паспортом, пред’явивши його на кордоні. Якщо біометричного паспорта немає, перетин кордону також можливий. Потрібен звичайний дійсний закордонний паспорт та віза, якщо ви вирушаєте до країн шенгенської зони. Людям, які рятуються від війни, країни ЄС дозволили в’їзд з гуманітарних міркувань незалежно від того, чи є у них біометричний паспорт чи ні.

Якщо ви плануєте поїздку за маршрутом Одеса — Варна або в будь-якому іншому напрямку та плануєте забронювати квитки на сайті Rubikon, обов’язково перевіряйте актуальність даних по виїзду з території України. Якщо після 24 лютого евакуація з країни була можлива за внутрішнім паспортом будь-якого зразка, зараз для виїзду зазвичай потрібний закордонний паспорт. Винятки розглядаються у кожному конкретному випадку.

Список країн безвізу для українців без біометричного паспорта

У різних країнах для українців є різні візові режими. Є список країн, для яких віза не потрібна за наявності біометричного паспорта. Є держави, які приймають українців за звичайним закордонним паспортом. Багато країн зараз створили спецумови для перетину кордону біженцями з України. Зараз без біометричного паспорта можна вирушити до Австрії, Албанії, Андорри, Аргентини, Бельгії, Болгарії, Бразилії, Греції, Грузії, Данії, Естонії, Ірландії, Італії, Кіпру, Латвії, Литви, Люксембурга, Молдови, Німеччини, Нової Зеландії, Норвегії, Північна Македонія, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Чорногорія, Швейцарія, Швеція.

Чи потрібен український паспорт, якщо є біометричний для виїзду до Європи

Для безвізового відвідування країн Європи обов’язковим документом відповідно до Шенгенського прикордонного кодексу є біометричний паспорт. Паспорт громадянина України під час перетину кордону не потрібен. Однак якщо ви хочете отримати статус біженця в одній із країн ЄС, необхідно здати свій український паспорт у відповідні органи та чекати на ухвалення рішення.

Зазвичай термін очікування становить 3-6 місяців, іноді більше. Не варто плутати його зі статусом тимчасового захисту, який дозволяє переселенцям легально мешкати на території країни, куди вони евакуювалися. Також внутрішній український паспорт стане в нагоді при продовженні терміну дії закордонного паспорта і в багатьох інших ситуаціях, тому не варто залишати його вдома при виїзді за кордон.

Як в’їхати до Польщі без біометричного паспорта українцям

Українці можуть в’їхати до Польщі без візи з біометричним закордонним паспортом як туристи або з будь-яким українським документом, що засвідчує особу як біженці. При цьому польські прикордонники зараз можуть зажадати закордонний паспорт, якщо ви прописані в частині України, поблизу якої не скоюються бойові дії. Потрібно пам’ятати, що рішення про дозвіл на в’їзд громадянина України до Польщі може ухвалювати лише Прикордонна служба Республіки Польща.

Під час бойових дій в Україні громадян країни пропускають на територію Польщі із мінімальним пакетом документів, не вимагаючи довідок про вакцинацію. Ситуація може змінюватися, тому закордонний паспорт та інші особисті документи краще взяти із собою. Щодо інших довідок, то ситуація така:

  1. Виїзд дітей за кордон може здійснюватися без дозволу другого з батьків.
  2. Для автомобіля краще мати «зелену карту».
  3. Для ввезення домашніх тварин до країни потрібний ветеринарний паспорт міжнародного зразка, мікрочіп та довідка про щеплення.

Перетнути кордон можна за закордонним паспортом, тоді в документі буде проставлено штамп з датою в’їзду в країну. Якщо закордонного паспорта немає, то при в’їзді буде оформлено спеціальну довідку, яка дозволяє легально перебувати на території Польщі.

Українці, які через війну прибули до Польщі на законних підставах, можуть легально перебувати на її території протягом 18 місяців, починаючи з 24 лютого 2022 року. Протягом цього періоду вони зможуть виїжджати з Польщі терміном до 30 днів і безперешкодно в’їжджати назад.

Залишити відповідь

Ваш email не буде опубліковано на сайті.